Vörös farkú, fehér alapszínű macskája lett a budapesti városházának

2024. július 12. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest főjegyzője rendeletbe foglalt egy macskát – adta hírül a 444. A Fővárosi Közlönyben, Budapest hivatalos lapjában Számadó Tamás rendelete is megjelent pénteken, miszerint „a Főpolgármesteri Hivatal által örökbefogadott, a 900215000476318 transzponder sorszámmal egyedileg azonosított ivartalanított nőstény macska a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén élhet, róla a Főpolgármesteri Hivatal gondoskodik”. Az említett emlős fotója:

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal
Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

A rendelet ráadásul kimondja, a fent körbeírt „egyeden kívül más macska tartózkodása a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén nem megengedett”. A jogszabály előírja, hogy az állat etetése, itatása, orvosi ellátása, immunizálása, élősködők elleni védelme, tartási helyének és almának tisztán tartása mind a Hivatalüzemeltetési és Intézményfejlesztési Főosztály feladata. A rendelet a költségekkel is foglalkozik:

„Az örökbefogadott macskáról történő gondoskodás költségeit a Főpolgármesteri Hivatal költségvetéséből, a 710301 Gazdasági ellátási feladatok címkódról kell biztosítani.”

A főpolgármesteri sajtóosztálytól még annyit megtudott a Telex, hogy „pár hete bukkant fel a vörös-fehér cica a Hivatal virágos díszudvarán”. Az is kiderült, hogy az állat „egy szelíd, kedves fél év körüli vörös-fehér cicalány”.

A hivatali macska gondolata nem újkeletű, talán az egyik leghíresebb ezen a poszton Larry, a brit kormányfői hivatal, a Downing Street 10. főegerésze, aki Keir Starmerrel már a hatodik miniszterelnökét fogyasztja el (képletesen). A Fehér Háznak tudtunkkal nincs fix hivatali macskája, de a Biden család befogadta Willow-t, aki az elnöki hivatalban tengeti napjait. Érdemes még megemlíteni a szentpétervári múzeum, az Ermitázs macskáit, amiknek úgy felvitte az Isten a dolgukat, hogy még szakszervezetet is alapíthattak.

Olvasónk figyelmeztetett, hogy nem messze Budapesttől is találni remek példát hivatali macskára: Gödöllő városházájának éke Frau Bürgermeisterin von Gödöllő, röviden Bürgi. Ő magától tért be a polgármesteri hivatalba évekkel ezelőtt, a hivatali dolgozók, aztán a jegyző, majd Gémesi György polgármester is megszerették, maradhatott – írja Az Én Macskám mértékadó cicaportál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!