Karácsony puszit kapott, Vitézynek azt írták: légy a férjem!

2024. július 11. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas rúzsfolttal és két egymást keresztező, a körbe rajzolt vonallal lehet, míg egy szimpla V betűvel nem lehet érvényesen szavazni – legalábbis ez derült ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása közben. Arról majd a Nemzeti Választási Bizottság dönt, hogy a lapon jelzett „törlés” minek számít.

Csütörtökön már az utolsó kerületekben számolták újra a főpolgármester-választás szavazatait. Pénteken, immáron harmadik alkalommal is kiderül majd, hogy Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid nyerte-e a főpolgármester-választást. Bár alapvetően most az érvényes szavazatok újraszámolása zajlik, érdekességek, sőt sok esetben érvénytelen szavazatok itt is előkerülnek.

Ha nincs az újraszámlálás, örökre az urna és a számlálók titka marad, Karácsony Gergely pedig talán soha nem tudja meg, hogy a XV. kerületben az egyik szavazója egy szerelmes üzenetet hagyott neki. Az újraszámlálást felügyelő NVB-tag, Litresits András fotója alapján Karácsony nemcsak X-et – azaz egy érvényes szavazatot –, hanem egy hatalmas rúzsfoltot is kapott pluszba:

Fotó: Litresits András
Fotó: Litresits András

Rúzsfolt ide vagy oda, a szavazat érvényes, mivel a megfelelő helyen szerepel a két egymást keresztező vonal. A szavazó csókja így nem módosítja majd az eredményt. Vitézy sem maradt kedves üzenet nélkül, az ő VIII. kerületi szavazója kevésbé volt sejtelmes: „Vitézy Dávid, légy a férjem!” – írta titokban a főpolgármester-jelöltnek.

Vitézy Dávid a XV. kerületben saját egyesületének logóját is megkapta a neve melletti karikába. „V, mint Vitézy” – gondolhatta a szavazó, aki ezzel nem segítette választott jelöltjét. Ahogy a képen is látható, a lapon nincs két egymást keresztező vonal. Így bár elsőre az érvényesek közé ment a szavazólap, most mégis az érvénytelenek között végzi.

Fotó: Litresits András
Fotó: Litresits András

Az NVB elé kerül majd egy másik szavazólap, ahol az utolsó pillanatban gondolta meg magát az egyik választó.

„Töröltem”

– írta Vitézy mellé tett X alá, amit igyekezett átfirkálni. A helyi bizottság szerint a szavazólap „kétséges érvényességű”, a döntést az NVB-re bízták.

Néhány hete, a főpolgármester-választás egyik korábbi állomásán az érvénytelen szavazatokat számolták újra. Érdekes szavazólapok itt tömegével kerültek elő: kapott egy-egy érvénytelen szavazatot Bruti és Puzsér Róbert, valaki négy bohóc közül választhatott volna, de nem tudott, más pedig egy gombóccal próbálkozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!