Durva volt a farmer, cenzúrázta a brit kertész lábait az észak-koreai tévé

2024. március 26. – 20:19

Durva volt a farmer, cenzúrázta a brit kertész lábait az észak-koreai tévé
Forrás: BBC / KCTV

Másolás

Vágólapra másolva


Az észak-koreai állami televízió úgy adott le egy 2010-es brit kertészkedős tévéműsort, hogy kicenzúrázták a műsorvezető nadrágját – írja a BBC.

Az Alan Titchmarsh: Titkos kertek című, nálunk is futott sorozatban a műsorvezető nem valami botrányos ruhát viselt, hanem egy egyszerű kék farmert.

Észak-Koreában a kilencvenes évek óta tilos farmert hordani, az akkori vezető Kim Dzsongil szerint az a nadrág az amerikai imperializmust testesítette meg, és semmi keresnivalója nem volt egy szocialista országban.

A BBC megkérdezte Titchmarshot is a dologról, a műsorvezető pedig meglepődve vette tudomásul, hogy 74 éves korára már egy kalap alá vehetik Elvis Presleyvel, már olyan szempontból, hogy gondba került a nadrágja miatt.

„Sosem gondoltam úgy magamra, mint egy veszélyes imperialista felforgatóra, inkább kedves és ártalmatlannak tartanak, szóval ez kicsit dobott a megítélésemen”

– mondta a BBC-nek.

Arra viszont még a BBC-nek sincsen válasza, hogy hogyan is került adásba a Titkos kertek 2010-es kiadása, hiszen ha a farmert nem engednek be, akkor kérdés, hogy egy brit tévéműsornak hogyan sikerült. Az oldal szerint Észak-Koreában egyszerűen lelopják más tévék műsorait, a logókat pedig elhomályosítják, hogy ne látszódjon az eredete, így kerülhetnek ott gyakran adásba a Premier League vagy a Bajnokok Ligája mérkőzései is.

A BBC megjegyzi, hogy brit részről volt 2014-ben egy kormányzati vállalkozás arra, hogy a királyság kultúráját elvigyék Észak-Koreába anélkül, hogy megsértenék a rezsimet, ehhez pedig olyan műsorokat terveztek az országba küldeni, mint a Mr. Bean, a Miss Marple vagy a Poirot. Azt nem tudni, hogy a Titkos kertek ennek a csomagnak a része volt, vagy hogy egyáltalán tényleg küldtek-e műsorokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!