Nézze, itt egy férfi, aki vasal! Pedig férfi!

2024. március 6. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Március 8-án nőnap lesz. Nem is lehet jobb alkalom a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napjánál arra, hogy felhívjuk a figyelmet a láthatatlan munkára, amit kutatások szerint nagyságrendekkel többet végeznek a nők, mint a férfiak.

Láthatatlan munka mindaz, amiért nem jár fizetés, de magától értetődő, hogy valakinek el kell végeznie. Ilyen a takarítás, a mosás, a főzés, a leckeírás és még sok minden más. Ezeknek az elvégzése a legtöbb háztartásban elsősorban a nőkre hárul.

De kikkel hívjuk fel a figyelmet a nőket sújtó láthatatlan munkára? – tették fel a kérdést a Nők Lapja munkatársai.

Megvan! A férfiakkal! – csapták le a saját maguk által feldobott labdát.

Így kapott főszerepet a Nők Lapja 2024-es nőnapi kampányában Nagy Ervin színész, Bagossy Norbert zenész, Csányi Vilmos etológus, Grecsó Krisztián író, Kiss Gergő vízilabdázó és Rákóczi Feri műsorvezető is. Akikben az a különleges, hogy ők nem „segítenek” otthon, hanem „részt vesznek”, ami azt jelenti, hogy pelenkáznak, főznek, vasalnak, sőt, mosogatnak is.

Igen, férfiként, igen, apaként, igen, 2024-ben.

„Bennem nemcsak akkor támad fel az igény, hogy részt vegyek a kislányaim gondozásában, amikor meg kell őket védeni, hanem akkor is, ha meg kell őket hőmérőzni, vagy ha hajnalig kell őket ringatni, mert lázasak és jön a foguk, vagy amikor pelenkázni kell őket” – jelentette ki büszkén a Nők Lapjának adott interjúban Nagy Ervin. Szerinte ugyanis az az igazán tökös férfi, aki ebben részt vállal. Nagy Ervinnek ikrei vannak, szerinte ilyenkor „nem is opció, hogy egyedül
maradjon az anya, két újszülötthöz két szülő kell”.

„De ahhoz képest, hogy apáink generációja a babakocsit sem volt hajlandó tologatni, mi teljesen máshol tartunk. A férfiak kezdték felfogni, hogy hatalmas felelősségük van abban, hogy a gyerekük később hogyan boldogul a világban, és ez mostanra nem csak az úri flaszterértelmiség hóbortja. A lassú példamutatás a társadalom minden rétegében hat” – mondta a lapnak bizakodóan Nagy.

A színész egyébként márciustól „vidéki roadsow-ra” is indul, hogy népszerűsítse, hogy a láthatatlan munkából bizony a férfiaknak is illik kivenni a részüket.

De nem csak Nagy Ervin veszi ki a részét a házimunkából! Kiss Gergely például – mióta abbahagyta a profi sportot – többet veszi ki belőle a részét, bepakolja a mosogatógépet, porszívózik és vasal is. Bagossy Norbert tereget, Rákóczi Ferenc, Grecsó Krisztián és Csányi Vilmos főz.

Amiért persze jár a pacsi – nőnapon különösen!

A kampány csúcspontja viszont mégiscsak az a werkvideó, amit Nagy Ervin címlapfotózásáról tett közzé a Nők Lapja. Ezen ugyanis – nagyon találóan – szerepel egy másik, láthatatlan főszereplő is: Borbély Alexandra, az ikrek édesanyja, aki a videó alapján a fotózás alatt végig a háttérben buzgólkodott, nyugtatgatott, szórakoztatott, öltöztetett és támogatott. Ahogy az egy jó anyához illik. És nőhöz.

Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete szerint amíg a magyar nők 56%-a végez háztartási munkát naponta, addig a férfiaknak mindössze 14%-a. Azt viszont nem lehet mondani, hogy az elmúlt ötven évben (vagy a Nők Lapja 75 éves fennállásának ideje alatt) semmi nem mozdult volna el pozitív irányba.

Például míg 1982-ben az apák 43 százaléka mondta azt, hogy még soha nem cserélt pelenkát, 2000-ben már csak 3 százalék. A milleniál apukák pedig háromszor annyi időt töltenek a gyerekeikkel, mint a korábbi generációk. Ami nemcsak a láthatatlan munkával leterhelt anyáknak jó, de a gyerekeknek is, számos kutatás támasztja alá, hogy az apjukkal szoros kapcsolatot ápoló gyerekek is egészségesebbek és minden fontos szempontból jobban fejlődnek. Miközben az is egyértelmű, hogy bőven van még hova fejlődni a nemi egyenlőtlenségek terén – erről Bombera Krisztina írt korábban véleménycikket a Telexre.

Mindenesetre ezúton is hálásan köszönjük a Nők Lapja progresszív nőnapi köszöntőjét, csak így tovább, vasaló férfiak!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!