A Magyar Nemzet leleplezte, hogy Karácsony Gergely valójában Schrödinger macskája

2024. január 14. – 14:39

A Magyar Nemzet leleplezte, hogy Karácsony Gergely valójában Schrödinger macskája
Balra az eredeti, jobbra a módosított cím és kép – Forrás: Wayback Machine, Magyar Nemzet

Másolás

Vágólapra másolva

A kvantummechanika nem egyszerű dolog. Ott van például a szuperpozíció elve, ami a józan paraszti ésszel elég nehezen felfogható, és nagyjából azt mondja, hogy amíg egy rendszeren nem végzünk mérést, az a lehetséges állapotai mindegyikében van egyszerre. Amikor megmérjük, a megfigyeléssel mi magunk kényszerítjük arra, hogy a hullámfüggvénye összeomoljon, és a rendszer felvegye a lehetséges állapotai egyikét.

Ennek a jelenségnek a híres illusztrációja Schrödinger macskája, amiről csak annyit tudunk, hogy egy dobozban van, és amíg azt ki nem nyitjuk, egyszerre él is és halott is. Mondjuk Schrödinger eredetileg viccnek szánta a macskás példát, és az egész jelenség abszurditását akarta megmutatni vele, de már késő bánat, világhírű anekdota lett belőle. Annyira, hogy a Magyar Nemzet parádés feldolgozásában most egyenesen Karácsony Gergely kerül szuperpozícióba, majd omlik össze a hullámfüggvénye.

Történt ugyanis, hogy a főpolgármester tartott egy sajtótájékoztatót, amin elmondta, hogy támogatja a rákosrendezői mini-Dubajt megalapozó közberuházásokat, de aggasztó, hogy nem lehet tudni, mit ígértünk cserébe milliárdos arab beruházónak, és hogy az pontosan mit is akar építeni. Erről egyébként itt írtunk bővebben.

Az esetről beszámolt a Magyar Nemzet is, a cikk eredeti verziója a Wayback Machine archívumában itt olvasható. A most, vasárnap kora délután aktuális, éles verzió pedig itt.

Az első címe:

Karácsony Gergely tovább támadja a Rákosrendezőre tervezett beruházást

A másodiké:

Olvad a jég, Karácsony Gergely már nem támadja a Rákosrendezőre tervezett beruházást

A két cím tehát egymás szöges ellentétét állítja. Az érdekes az, hogy eközben maga a cikk konkrétan nulla változtatáson esett át. Még egy szöveg-összehasonlító szoftverbe is bedobtuk őket, hátha csak nem tűnt fel egy stratégiai jelentőségű írásjel megváltoztatása, de nem: a két szöveg 100 százalékosan egyezik, csak a címben az állítás fordult meg.

Fótó: Text Compare
Fótó: Text Compare

Tehát Schrödinger főpolgármestere egyszerre ellenzi is a beruházást, meg nem is, és a cikk címadása billenti csak ki a kvantummechanikai szuperpozícióból.

Érdemes még megtekinteni az illusztrációnak használt fotókat is. Amikor Karácsony a cím szerint ellenkezik a kormánnyal, egy sörrel a kezében, Bajnai Gordon társaságában ábrázolják. Amikor valaki észbe kapott (rászóltak? elhatározta, hogy kvantumfizikai bemutatót tart?), és átírta a címet az ellenkezőjére, akkor a fotón már egy villamoson áll, kedvesen a kamerába mosolyogva.

Szóval kemény dolog ez a kvantummechanika, na.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!