Zuckerberg új életcélja: kitenyészteni a tökéletes luxussteaket

2024. január 11. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Meta vezére az utóbbi időben maga mögött hagyta a virtuális valóságot, és miután felépített egy apokalipszisbiztos birtokot Kauain (a Hawaii-szigetek egyikén), marhatenyésztésbe vágta fejszéjét.

De nem ám csak úgy, hobbiból, kis mellékesként, amolyan úri muriként, hanem egészen komolyan:

„Az a célom, hogy a világ egyik legjobb minőségű marhahúsát hozzam létre” – írta az Instagram-oldalán.

Nem viccel: a kauai birtokon wagyu és angus szarvasmarhákat tenyészt, amelyek a világ legdrágább húsát adják, az állatokat ráadásul saját készítésű sörrel itatja, és a saját maga által termesztett makadámiadióval eteti.

A Meta atyja büszkén hirdeti, hogy a célja, hogy az egész folyamat helyi alapanyagokra támaszkodjon, és pozitívumként írt arról is, hogy ahhoz, hogy minden marha 2000 és 4500 kg közötti makadámiadiót ehessen meg évente, rengeteg diófát kell ültetni majd a birtokán.

A kritikusai rögtön meg is jegyezték, hogy ez mind szép és jó, de a luxusmarhatenyésztés minden, csak nem környezettudatos vállalkozás – éghajlatkutatók már régóta arra figyelmeztetnek, hogy drasztikusan csökkenteni kellene a marhafogyasztást, a tenyésztése ugyanis nagyban hozzájárul az erdőirtásokhoz, a vízszennyezéshez és a globális felmelegedéshez. Egy kifejlett szarvasmarha naponta akár 500 liter metánt is kibocsáthat, ami az összes üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 3,7 százalékát teszi ki

Mitch Jones, a Food & Water Watch nevű nonprofit szervezet vezetője szerint „a szarvasmarhák vízigényes makadámiadióval és sörrel való felnevelése csak egy milliárdos furcsa hóbortja lehet”, a Peta állatvédő szervezet egyik képviselője pedig úgy fogalmazott, Zuckerberg „a sötét középkorban ragadt”.

De miben is van mostanában Zuckerberg?

A jelek szerint leginkább a világvégében. A techmogul 270 millió dollárból épített fel egy apokalipszisbiztos birtokot Kauain. A birtokot két méter magas kőfal határolja, őrtornyokkal, kamerákkal és járőrkocsikkal erősített biztonsági szolgálat őrzi. A területen több villa és gazdasági épület áll, a föld alatt pedig egy alagút és egy 5000 négyzetméteres óvóhely is kapott helyet. Ha elkészül, a birtok teljesen önellátó lesz, és saját víztartállyal és szivattyúrendszerrel is rendelkezik majd.

Zuckerberg terve eszerint, hogy akkor is minőségi steaket ehessen, ha mindennek vége. Végül is nem rossz életcél.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!