Mark Zuckerberg nem viccel, bombabiztos túlélőbázist épít Hawaiin

2023. december 18. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Meta atyja a jelek szerint a „jobb félni, mint megijedni” elve szerint él, pontosabban túlél – a Wired riportja szerint 270 millió dollárból épít apokalipszisbiztos birtokot Kauain, a Hawaii-szigetek nyolc nagy szigetének egyikén.

A birtokon a tervek szerint két hatalmas villa, egy kisebb falunyi más épület és egy kosárlabdapályánál is nagyobb föld alatti bunker is lesz. Zuckerberg nem aprózza el a költségeket, csak a földvásárlásra 170 millió dollárt (közel 60 milliárd forintot) fordított, az építkezést pedig 100 millióból (35 milliárd forintból) valósítaná meg.

A birtok nincs messze a sziget népszerű turistacélpontjaitól, ennek ellenére ne reménykedjen senki, hogy beleshet a Meta-vezér majdani otthonába. A birtokot – amit Zuckerberg 2014 óta több részletben, kisebb darabokban vásárolt meg – két méter magas kőfal határolja, és éjjel-nappal őrzik. Olyannyira, hogy a birtok határain őrbódékat emeltek, mindenhol biztonsági kamerákat helyeztek el, és a környező utakon is rendszeresen járőröznek a techguru biztonsági emberei.

A Wired hiába kereste a Meta-vezérigazgatót a projekttel kapcsolatban, a képviselői nem voltak hajlandók nyilatkozni az üggyel kapcsolatban. A lap információi szerint az építkezéseken dolgozókkal szigorú titoktartási szerződést is aláírattak. A lapnak névtelenül nyilatkozó korábbi alkalmazott azt mondta, több munkásnak is felmondtak, mert az építkezésről posztoltak a közösségi médiára. „Olyan az egész, mint a Harcosok klubja. Egy szabály van, nem beszélhetsz a Harcosok klubjáról” – mondta.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint a két kúria összesen 57 ezer négyzetméteres lesz, 30 hálószoba, 30 fürdőszoba lesz bennük, valamint konferenciatermek, irodák, ipari konyha és több lift is.

De sokkal izgalmasabb, hogy mi lesz alattuk!

A két házat egy alagút és egy 5000 négyzetméteres óvóhely köti majd össze.

A föld alatti bunker hangszigetelt lesz, bombabiztos fémből és betonból készült bejáratokkal. Lesz benne egy lakótér, menekülő útvonal és egy könyvtár is.

A Wired által megszerzett tervdokumentumok szerint a birtok teljesen önellátó lesz, és saját víztartállyal és szivattyúrendszerrel is rendelkezik majd. A területen már most is számos élelmiszert termelnek.

Az 1400 hektáros területen amúgy lesznek vendégházak, edzőterem, szauna, több úszómedence, jakuzzi és egy teniszpálya is.

Minden jel szerint a kauai birtok több lesz szimpla hétvégi háznál – bár az építkezés még be sem fejeződött, Zuckerberg már két céges rendezvényt is itt tartott meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!