A leorkozott NER-lovagoknak ígért kellemetlen ajándékot Pesty László, aztán semmi nem lett belőle

2024. január 1. – 00:33

A leorkozott NER-lovagoknak ígért kellemetlen ajándékot Pesty László, aztán semmi nem lett belőle
Pesty László – Forrás: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezzel lett valami?” – kellemetlen kérdés a céges levelezésben, ha valami nagy elánnal indult projektből az idő előrehaladtával nem látszik semmi. Természetesen ilyen nálunk ritkán van, másoknál biztos gyakran előfordul, hogy elpatópálkodják – ezt hogy kell írni, na majd utánanézek egyszer, valahol – a dolgokat ahelyett, hogy Ható Pálként halmoznának eredményt eredményre.

Ez most az év utolsó napján jutott eszembe Pesty László idei kemény nyilatkozatairól. Az egykori tévés, a Pesty Fekete Doboz alapítója, a Fideszt magához közelinek érző dokumentumfilmes elvitte a show-t Tusványoson, amikor a Lölő-jelenségről beszélt, a NER-t ostorozva. „A kirakatban lopunk, csalunk hazudunk” – mondta színpadon Bayer Zsolt mellett ülve.

Ezután a Telexnek adott interjújában is megerősítette, hogy elő kell jönni a kellemetlen dolgokkal, mert a NER régen 2,5 millió embert jelentett, ma már egy tucat orkot. Azt állította, hogy a folyamat a Fidesz megtisztulásához vezet, Orbán Viktor pedig örülni fog neki.

Ilyenek hangzottak el az interjúban az ősfideszes Pestytől:

„Üzennék a balos kollégáidnak, hogy ezt a NER-lovag szót kérem, hogy töröljük. Mert ezek orkok, jó? Orkok. Mindenki látta szerintem a Gyűrűk urát, és tudja, kik az orkok. Ezek nem lovagok, ezek orkok.
– (Telex:) De akkor a NER-ork kifejezés szerinted, ami…
– Nem, egyszerűen ork és kész.
– Hm, ork.
– Jó, a NER-t is hagyjuk. Ezt is kifejtettem, hogy egy lingvisztikai átváltozáson megyünk át tizenhárom év alatt, a N-E-R, a Nemzeti Együttműködés Rendszere az tizenhárom évvel ezelőtt még jóval több mint két és félmillió embert, alapítványokat, médiát, újságírókat, véleményformálókat, egy nagy konglomerátumot jelentett, és tizenhárom év alatt ez lecsökkent egy tucat orkra.”

Mészáros Lőrincről meg azt mondta, hogy:

„Az, hogy hallottad már beszélni ezt a csávót? Volt alany, állítmány, helyhatározó egyeztetve?…Újszerűséget, innovációt, forradalmi gondolatokat? Vagy inkább azt láttuk, én nem állítom, csak kérdezem, nem lehet-e, hogy azt láttuk, hogy egy szerencsétlen… khm... hú, majdnem mondtam valamit, makog a mikrofonba, és a fél terem nem tudja, hogy röhögjön, a másik nem tudja, hogy sírjon... de nem ez a baj. Hát mi az ő gazdasági, műszaki tudása? Mi az ő kockázatvállalása? (...) Milyen kockázatot vállal ez a csávó? Hát ne csináljunk már Krisztusból bohócot!”

Az interjú leforgatása és megjelenése között alig néhány nap telt el: végül augusztus 31-én jelent meg a videóinterjú, amiben Pesty négy hónapot adott mindenféle kellemetlen bizonyítékok előkerülésének.

Az ígéret így hangzott:

„Én azt tudom neked mondani, hogy kilenc az egyhez fogadom, hogy hamarosan, a következő négy hónapban nagyon sok bizonyíték nyilvánosságra fog kerülni, és ha engem, ahogy régen romantikus regényekben fogalmaztak, leüt a hajókötél, ami nem valószínű, mert ez nem egy veszélyes város és nem egy veszélyes ország… én haditudósító voltam, bejártam néhány háborút és forradalmat, és akkor sem volt semmi bajom, most sem lesz, úgy vigyáznak rám, mint a hímes tojásra, szóval hogy

ezek a bizonyítékok napvilágot fognak látni, ezt kilenc az egyhez adom, a következő négy hónapban. Szeptember, október, november, december, mondjuk azt, karácsonyig.

Lesz, akinek a karácsonyfa alá fogjuk odatenni. Szép karácsony lesz.”

Szeptember végén ugyan Pesty előállt egy levéllel, amelynek tartalmát vállaltan nem ellenőrizte, egy sokmilliárdos csalás tíz év börtönnel fenyegetett főszereplőjétől érkezett. A publikálást úgy vállalta, hogy csak közvetíti az üzenetet, kifejezetten azért, hogy kiderüljön, igaz-e vagy sem. Az ügy nem jutott messzire, de itt olvashat róla kicsit bővebben.

Ez messze volt attól az ígérettől, amely szerint „nagyon konkrét nevek lesznek, konkrét bizonyítékokkal, eseményekkel, időpontokkal, hangfelvételekkel, de nem zárnám ki még a videófelvételeket sem” – de utána még több hónap volt az év végéig.

Karácsonykor senki nem kapott a fája alá kellemetlen szép ajándékot, de Pesty László akárhogy is gondolta, még ha az augusztus 31-től vett négy hónappal is számolunk, az legkésőbb 2023. december 31-én járt le.

Tanulság? Nincs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!