Adatújságírás biturbó: kiszámoltuk, milyen karácsonyt kívánnak idén a politikusok az országnak

2023. december 24. – 20:09

Másolás

Vágólapra másolva

Ősrégi telexes hagyományt elevenítünk fel a politikusok karácsonyi Facebook-poszjainak tudományos alaposságú statisztikai elemzésével. A közösségi médiás politikai kommunikációban ez mindig különleges feladat, olyan mint egy űrhajó indítása, mérnöki precizitással kell minden pici részletét megtervezni, a képet kiválasztani, a jelzőket adagolni, hogy ne legyen se túl távolságtartó, se túl ájtatos, legyen önazonos, de ne sablonos, pörgesse is a lájkokat, de ne legyen giccses, és valahogy azért kiemelkedjen a száz másik, hasonló poszt közül.

Végigbogarásztuk hát a magyar politikai mezőny összes mai posztját, és összeszámoltuk a karácsony/ünnep szó mellett használt jelzőket – vagyis azt, hogy összességében milyen karácsonyt kívánnak a népnek a derék honatyák és -anyák. 130-nál állt meg a számláló, amikor 19:10-kor lezártuk a versenyt, ez egy kicsivel kevesebb, mint a 2021 karácsonyán összeszámolt 142 jelző volt.

Ahogyan két éve, úgy most is az áldott karácsony nyert toronymagasan, mögötte holtversenyben futott be a békés és a boldog. Összességében – bár ezt a címben már jól elspoilereztük, a politikusok 2023-ban 40%-ban áldott, 23-23%-ban békés és boldog, valamint 16%-ban egyéb karácsonyt kívánnak, de egy grafikon többet mond ezer szónál:

Ha a két évvel ezelőtti adatokkal összevetjük, az idei karácsonykívánás 3 százalékponttal áldottabb, pont ugyanolyan boldog, viszont 1 százalékponttal kevésbé békés, ami elég fura annak fényében, hogy mennyire békepárti is Magyarország, de a szeretet ünnepén ezt inkább ne firtassuk. Az egészen egyedi, csak egy politikusnál megjelenő jelzők idén a zöld-fehér (természetesen Kubatov Gábor) és a vidám (Harrach Péter, ami kissé meglepő, neki ikonikus KDNP-s arcként minimum egy Istentől megáldottat illett volna villantani). Dúró Dóra említette a fehér karácsonyt is, de szerencsére a szánkózás, és nem ez Egészséges Fejbőr kontextusában.

A legjobb poszt díját egyértelműen Boldog István vitte el, aki simán reciklált egy tavalyi, a felbontásából ítélve egy 20 éves Nokia 7650-essel készült fotót, és még az se zavarta, hogy a háttérben a falon ott egy nagy 2022 felirat.

A legtöbb lájkot egyébként számításaink szerint 1400% biztonsággal Orbán Viktor fogja besöpörni, aki a posztjához mellékelt fotón egy csomó unoka társaságában pózol, és áldottat kíván.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!