Mindent elárult Lázár minisztériuma, amit tudnunk kell a Budapest-Belgrád legbonyolultabb részét építő cégről

2023. december 11. – 05:00

Mindent elárult Lázár minisztériuma, amit tudnunk kell a Budapest-Belgrád legbonyolultabb részét építő cégről
A Budapest-Belgrád vasút – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este írtuk meg a VSquare hírlevelére hivatkozva, hogy a kínai China Railway Signal & Communication (CRSC) építheti meg a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának vonatbefolyásoló-rendszerét és biztosítóberendezéseit. A cég egy csomó országban csinált már ilyet, a rendszerei működnek is, az EU-ban azonban még nem dolgoztak. Emiatt kérdés, mikorra fogják tudni az EU-s szabványoknak megfelelően befejezni a magyarországi munkát.

Cikkünk megjelentetése előtt, csütörtök délben megkerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hogy erősítsék meg vagy cáfolják meg a CRSC megbízásáról szóló értesülést. Mivel csak egy igen/nem válaszra vártunk, délután ötig adtunk időt a minisztériumnak. Délután öt előtt néhány perccel azt írták:

„Kérdésének megválaszolására még egy kis türelmet kérünk.”

Csütörtök este végül megjelentettük az erről szóló cikkünket, majd péntek délután négy után megérkezett a minisztérium válasza. Ebben arra a kérdésünkre, hogy tényleg a CRSC építi-e a Budapest-Belgrád vonatbefolyásoló rendszereit, azt írták:

„A Projekt kivitelezése a Vállalkozói konzorcium kötelessége és felelőssége. A kölcsönös átjárhatóság érdekében ETCS 2 (European Train Control System) szintű egységes, európai vonatbefolyásoló-rendszer és elektronikus biztosítóberendezés lesz kiépítve, az alkalmazott gépeknek, berendezéseknek és anyagoknak az Európai Unió műszaki előírásainak meg kell felelniük és erről tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.”

Magyarul se cikkünk megjelenése előtt, se az után nem tudták megerősíteni vagy megcáfolni a megbízásról szóló értesülést.

Nem csináltak még ilyet

A vonatbefolyásoló rendszerek feladata, hogy a közlekedő vonatoknak adott jelzésekkel felügyeljék és irányítsák a vasúti közlekedést. Céljuk a balesetek, gázolások, kisiklások elkerülése.

A China Railway Signal & Communication a világon az egyik legnagyobb, vonatbefolyásoló rendszereket gyártó cége, ők telepítették ezt a Budapest-Belgrád vonal szerbiai szakaszán is. Az EU-ban azonban még nem végeztek ilyen munkát, és szinte biztos, hogy nem jutnak keresztül a bonyolult EU-s engedélyeztetési eljáráson, mire a vasúti pálya elkészül.

Ha így történik, akkor 2025-ben vagy 2026-ban úgy fogják átadni a vasútvonalat, hogy az még évekig az uniós szabványoknak megfelelő biztosítóberendezések és vonatbefolyásoló rendszer nélkül fog működni. Most egyébként így működik a Szeged-Szabadka vasútvonal is, ahol a vonatok az 50 kilométeres távot 80-100 perc alatt teszik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!