Szili Katalin tudathasadásos multiverzumba kavarodott

2023. december 5. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Akik ma a hazát kiszolgáltatják, ugyanazok, vagy azok örökösei, akik 2004. december 5-én megosztották a nemzetet” – közölte a miniszterelnöki főtanácsadó, Szili Katalin kedden az MTI-vel. A nyilatkozat apropója a kettős állampolgárságról és a kórház-privatizációról szóló (végül érdektelenségbe fulladt) népszavazás évfordulója.

„Minden év december 5-én az a 2004-es szégyenteljes nap villan fel újra és újra, amikor az akkori politikai uralkodó osztály (baloldalinak nem nevezném) megtagadta, hogy elszakított nemzettársaink hozzánk is tartozhassanak. Meg lehet-e ezt bocsátani? Voltunk néhányan, akik tiltakoztunk e védhetetlen álláspont ellen. De a neoliberális gőg már akkor is mindent megtett azért, hogy a gyűlölet magvát elültetve, a végletekig élezze az ellentétet magyar és magyar között” – írta Szili Katalin, aki

1989-ben az MSZP alapító tagja volt, aztán egészen 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2000 és 2004 között a párt országos elnökhelyettese, sőt, 2002-től 2010-ig az Országgyűlés elnöke is. 2005-ben még köztársasági elnöknek is őt jelölte az MSZP.

Aztán 2010-ben kilépett az MSZP-ből és (kisebb kitérők után) átnyargalt a Fidesz térfelére, ahol azóta szintén magasra jutott: 2015-ben miniszterelnöki megbízott lett, ami mellé nemrég kapott egy kuratóriumi helyet is Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítványban. Az unió összeférhetetlenséget kiáltott, ezért Szili lemondott a megbízotti posztjáról – hogy egy népmesei fordulattal miniszterelnöki főtanácsadó legyen, ugyanazokkal a feladatokkal, amiket korábban biztosként látott el.

Ebben a főtanácsadói kalapban nyilatkozott most arról, hogy szerinte „a mostani ellenzék túlnyomó többsége a mai napig »egy gyékényen árul« a nemzettagadók figuráival; politikájuk középpontjában ma nem külhoni közösségeink megtagadása, hanem a haza kiárusítása áll. Ez sem kevésbé veszélyes, ők sem mások, mint a 2004-es neoliberális gőg örökösei”.

És arra buzdított mindenkit, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt.

Szili egyébként 2019-ben elég hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek a 2004-es események kapcsán, abban azt mondta, már akkor is ellenezte a népszavazást, és csak az MSZP társadalompolitikai tagozata tartotta a pártban – még hat évig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!