Lollobrigida miniszter vagyok, le kéne szállnom a vonatról!

2023. november 24. – 14:33

Lollobrigida miniszter vagyok, le kéne szállnom a vonatról!
Fotó: Getty Images / Ivan Romano

Másolás

Vágólapra másolva

Egy vonatmegállítási ügy foglalkoztatta az olasz közvéleményt az elmúlt napokban: azzal vádolták az olasz mezőgazdasági minisztert, hogy „személyes luxusautójaként” kezeli az olasz vasúti szolgáltatást, miután egy nagy sebességű vonatot kényszerített Róma közelében arra, hogy álljon meg egy olyan helyen, ami nem szerepelt a hivatalos megállók között – írta a Guardian szerdán.

Francesco Lollobrigida, a jobboldali olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni sógora a hírek szerint a Nápoly külvárosában található Caivanoba tartott kedden, hogy felavasson egy drogkereskedőktől megszabadított, felújított városi parkot, ám a vonat, amelyen ült, tetemes késéseket halmozott fel: amikor a miniszter Rómában felszállt, már csaknem kétórás késésnél járt, amihez aztán még több tapadt a nagy sebességű pálya meghibásodása miatt.

Az il Fatto Quotidiano című újság szerint Lollobrigida attól tartott, hogy lemarad az avatásról, ezért arra kérte a vonat üzemeltetőjét, a Trenitaliát, hogy engedélyezzen egy „rendkívüli megállót” Ciampinóban, a főváros közelében.

Szerdán Lollobrigida – aki egyébként Gina Lollobrigida leszármazottja – így nyilatkozott: „Megkérdeztem, hogy le lehet-e szállni valamelyik megállóban. A vonat megállt Ciampinóban, ami így egy rendkívüli megállóként funkcionált.” A kormánytagok le is szálltak a vonatról és átültek egy kormányzati autóba, ami elszáguldott velük Caivanóba. A hírek szerint a miniszter azt mondta a kalauznak, hogy:

„Lollobrigida miniszter vagyok, 14:40-re várnak Caivanóban, le kéne szállnom.”

Az esetet kemény kritika övezte az ellenzéki pártok részéről, Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök „hatalommal való példátlan visszaélésnek” nevezte Lollobrigida tettét. Renzi egészen addig ment, hogy Lollobrigidának le kell mondania.

„Lollobrigida miniszter nem alakíthatja át az olasz vasutat a saját luxusautójává”

– jelentette ki Andrea Casu, a balközép Demokrata Párt tagja a sajtónak. „A Lollobrigida által Ciampinóban kikövetelt rendkívüli megálló beiktatása pofon minden polgárnak, aki ugyanazon a nagy késéssel robogó vonaton utazott (…) Azonnal vizsgálatot fogunk benyújtani a parlamentben, hogy fény derüljön erre a ronda esetre” – folytatta.

A miniszter pártja szerint a Lollobrigidára irányuló kritika „szégyenletes” és „elfogadhatatlan”. Szerintük a politikusnak csak az lebegett a szemei előtt, hogy eleget tudjon tenni egy fontos kötelezettségnek. A kormány épp megpróbálta megtisztítani a bűnözéstől sújtott Caivanót, Lollobrigida pedig csak el akart jutni a helyszínre „anélkül, hogy bármilyen módon kárt okozott volna a többi utasnak”.

A politikus és pártja nem hagyta válasz nélkül a vádakat: a fő érvük az volt, hogy a miniszter nem a családjával ment nyaralni, hanem szolgálati úton volt. Kiváltságról szerintük tehát csak akkor lehetne beszélni, ha személyes ügyről lett volna szó. Lollobrigida törvényesen és a szabályoknak megfelelően járt el, és kijelentette, hogy nem mond le – idézte a politikust a Ansa.it nevű olasz lap.

„A vonatügy lezárult, nincs senki, akinek le kellene mondania”

– erősítette meg Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, aki szerint nem történt semmiféle visszaélés a síneken (ha úgy tetszik, minden sínen van).

Ha érdekel valakit, hogy odaért-e a miniszter a park felavatására: igen. A fenti kép is ott készült róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!