Legyen ma mindenki nagyon óvatos, a Magyar Hírlap szerint este hatkor kitör a világháború. Nem tört ki

2023. november 23. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a magyar kormánypárti sajtó valamiben extrém magasra tette a lécet az elmúlt hónapokban, az a világháborús riogatás. Nemrég kiszámoltuk, hogy szűk két év alatt csak az Origo 62 alkalommal lengette be a harmadik világháborút (azóta biztos megvan nekik a 70 is már), de most még azt is felülmúlta a Magyar Hírlap, ami percre pontosan előre megmondta, hogy mikor fog kitörni a világégés. Vagyis nem is most múlta felül és mondta meg, hanem már júliusban, és a jóslat szerint az ítéletnap éppen mára esik. Egészen pontosan november 23-án este 6 óra 5 percre, bár azt nem teszik hozzá, hogy melyik időzóna szerint, szóval marad izgalom egész napra.

Frissítés: 18:07-kor még itt írom ezeket a sorokat, szóval valószínűleg nem tört ki az atomháború.

„Ez egy rettenetesen precíz és elgondolkodtató jóslat, hiszen valóban nagyon feszült most a helyzet az oroszoknál, és az előző világháborúk során mindenki megtudta, hogy a németek nagyon kemények és kegyetlenek tudnak lenni ehhez hasonló háborús helyzetekben.”

– elmélkedik a lap a jóslatról, amit már a címben felturbóz azzal, hogy ezt „a mesterséges intelligencia” jósolja, és ennek a tetejébe még azzal a klasszikus clickbait-stratégiát is beveti, hogy a címben nem árulja el a dátumot, csak hogy „Ekkor tör ki a harmadik világháború”.

Amíg a végzetes időpontot várjuk, azért érdemes végigfutni azon, mire is alapozzák ezt az egészet.

A jóslat forrása egy TikTok-videó, ami 2021-ből származik, kicsit később lett virális, a Snopes álhírvadászai idén februárban nyomozták le, és ütötték rá a „hamis” pecsétet. Tehát a Magyar Hírlap cikkének születésekor már nagyjából négy hónapja lehetett tudni, hogy kamu az egész. Mármint nem(csak) maga a világháború, hanem az (is), hogy megjósolta volna az időpontját az Amazon okosotthonos asszisztense, Alexa. Az említett TikTok-csatorna ugyanis kamu Alexa-reakciókra szakosodott, a tartalmai olyan videók, amikben Alexa vicces vagy meghökkentő válaszokat ad különféle kérdésekre.

(Kis kitérő: hogyan lehet ezt megcsinálni? Nagyon egyszerűen, létezik az Alexához egy Blueprints nevű hivatalos, amazonos szoftver, amivel személyre szabott válaszokat lehet a szájába adni tetszőleges kérdésekre. Ezt eredetileg olyasmikre szánták, hogy ha a gyerek megkérdezi tőle, ki a legjobb anyuka a világon, Alexa azt mondja neki, hogy a te anyukád, vagy arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb focicsapat, rávágja azt, amelyiknek mi szurkolunk.)

Amúgy, ahogy ezt annak idején többen ellenőrizték is, egy nem direkt erre trenírozott Alexa a harmadik világháború kitörését firtató kérdésre üzembiztosan azt mondja, hogy az ilyesmit lehetetlen előre megjósolni, és világháború ügyben csak azt tudja mondani, hogy az első 1914-18, a második 1939-45 között zajlott.

Valószínűleg érezhették a Hírlapnál is, hogy ez így kicsit ciki, ezért kármentésként odaírták a cikk végére, hogy nagyon valószínű, hogy ez csak egy átverés, és „minden bizonnyal nem kell túlzottan komolyan venni”. Ezzel kicsit szembe röhögve a saját olvasóikat is, akik egy kijelentő módú, teljesen komoly és vészjósló címre kattintottak, ami sehol nem jelezte, hogy helló, ezt amúgy csak a hülye hiszi el.

Persze van esély arra is, hogy ma este 6:05-kor tényleg kitör a világégés, és az egész tiktokos videós sztori egy időutazó kétségbeesett figyelmeztetése volt, amit az emberiség már majdnem komolyan vett, de ezzel a cikkel elcsesztem az egészet. Ebben az esetben töredelmesen elnézést kérek az emberi civilizációtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!