Rogán Antal olyan mesterien bújt ki Tordai Bence kérdése alól, hogy azt tanítani lehetne

2023. november 15. – 16:51

Rogán Antal olyan mesterien bújt ki Tordai Bence kérdése alól, hogy azt tanítani lehetne
Rogán Antal a parlament gazdasági bizottságának éves meghallgatásán – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a parlament gazdasági bizottságának éves meghallgatásán járt kedden, a legfontosabb állításairól mi is beszámoltunk. Lezajlott azonban egy olyan párbeszéd is a meghallgatáson, amely az összefoglalónkba nem került bele, mert nem derült ki belőle új információ, mégis érdemes megemlékezni róla, mert tanulságos politikai kommunikációs esettanulmány.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője több kérdést is intézett Rogánhoz. Az egyikben egy Telex által megírt ügyre tért ki, amely akár kellemetlenül is érinthette volna a minisztert, de a kérdésbe becsúszott egy baki, amely a dolog lényegét ugyan egyáltalán nem érintette, Rogán mégis rutinosan csapott le rá, hogy úgy csússzon ki a kérdés alól, hogy még csak hazugsággal se lehessen vádolni.

Ahogy szeptemberi cikkünkben írtuk, egy Rogán-közeli céget évek óta tartanak a csúcson a pont jókor változó jogszabályok: a Hunguard Kft. hét éve gyakorlatilag egyedüliként végezheti a pénzügyi szervezetek kiberbiztonsági tanúsítását, köszönhetően annak, hogy a jogszabályok rendre úgy alakulnak, hogy azoknak csak ez a cég felel meg, és éppen akkor változnak, amikor már pont más is szóba jöhetne. Végül idén júliusban szép csendben úgy módosultak a szabályok, hogy évekre elzárták a konkurencia útját.

Hogy mi köze ennek Rogánhoz? Az, hogy a Hunguardnak az a Csik Balázs a többségi tulajdonosa, aki Rogánnal közösen jegyzi egy digitális aláírási eljárás feltalálását. A találmány felhasználási joga annál a MobilSign Kft.-nél van, amely szintén Csik Balázs cége. A találmány után Rogán csak tavaly 288 millió forintot kapott a MobilSigntól, 2017 óta pedig összesen 1,1 milliárdot. Csik egyik cége tehát rendszeresen százmilliókat fizet Rogánnak, miközben a másik cégét a jogszabályi környezet rendre rájuk nézve kedvező változása segíti. Ahogy szeptemberi cikkünkben rámutattunk, a Csik, Rogán és a Hunguard között több más kapcsolódási pont is található.

Kommunikációs mestermutatvány

Erre az együttállásra akart rákérdezni Tordai, de elkövetett egy végzetesnek bizonyuló hibát: összemosta a két céget, a Rogánnak fizető MobilSignt és a jogi változásokból mindig szerencsése kijövő Hunguardot: „Nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy egy olyan vállalkozástól kap találmányi díjat rendszeresen, évi több száz milliós nagyságrendben, ami a mindenkori önök által alkotott rendeletmódosítások miatt egyedüliként vált jogosulttá a pénzintézetek kibervédelmi tanúsítására?” – tette fel a kérdést.

Rogánnak sem kellett több, rögtön meglátta a lehetőséget az ellenzéki képviselő bakijában: „Kibervédelem-ügyben hadd mondjam önnek azt, hogy először is a leghatározottabban visszautasítom, hogy az a cég, amely az én találmányomat hasznosítja, az bármilyen formában foglalkozik kibervédelmi tevékenységgel, nem foglalkozik vele.

Tehát ez nettó hazugság, képviselő úr, ne haragudjon! Úgyhogy ehhez a dologhoz semmilyen köze nincsen”

– válaszolta.

Később Tordainak lehetősége nyílt visszatérni a témára, de a két céget továbbra is összekutyulta.: „Ugyan válaszolt miniszter úr, de sajnos határozottan tényellentétes állításokat tett, és a sajtó jelen lévő képviselőit, és rajtuk keresztül a választókat nem hagyhatjuk ilyen tévedésekben. Ez, hogy az önnek rendszeresen százmilliókat fizető cég, a Hunguard Kft. az vajon monopolhelyzetben van-e a kiberbiztonság területén, ami a banki és egyéb pénzügyi intézmények tanúsítását illeti.” Ezután hosszan idézte a cikkünk állításait az újra és újra a Hunguardnak kedvezően módosított rendeletről és ezzel a cég egyeduralkodóvá válásáról. „Tehát 2016 óta az a helyzet, hogy az önt pénzelő cég az egyetlen, ami ilyen, hát elég furcsa, jogilag dinamikusan körülbástyázott monopolhelyzetben van. […] Ezek alapján az, hogy ön ezt, amit a kérdésemben megfogalmaztam, nettó hazugságnak nevezi, hát ez legalábbis véleményes.”

Rogán megint résen volt, és érkezett is a magas labda újbóli lecsapása: „Akkor tisztázzuk: én a Hunguard kft.-től semmilyen találmányhasznosítási díjat nem kaptam, egy fillért sem. Tehát amit ön itt elmondott az előbb, az ennek megfelelően hazugság. Tehát azt gondolom, kicsit alaposabban olvasson utána.”

Érdemes megnézni, hogyan is épült fel a kabinetminiszter kommunikációs mestermutatványa:

  • Tordai: Nem összeférhetetlen, hogy kivételeznek a céggel, amelytől pénzt kap?
  • Rogán: Nem kivételezünk a céggel, amelytől pénzt kapok.
  • Tordai: De kivételeznek a Hunguarddal.
  • Rogán: Nem kapok pénzt a Hunguardtól.

Hazudott a miniszter? Nem. Válaszolt a kérdésre? Igen. Kiderült bármi érdemi az ügyről? Dehogy.

Függöny!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!