Szöllősi György: A „2010-es fordulat” nélkül ott tartanánk fociban, ahol a bolgárok

2023. november 12. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Ne legyen kétségünk, éppen ott tartanánk, ahol a bolgárok, a csoport utolsó helyén, omladozó, félkész stadionokkal, elkeseredett szurkolókkal, ha a kormány és az MLSZ nem vezényel hátraarcot akkor a szakadék széléről” – írja a Nemzeti Sportban megjelent véleménycikkében az Orbán Viktor iránt több fórumon is rajongó Szöllősi György, a lap főszerkesztője.

Szöllősi cikkében a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFU) problémáiról ír, amik azért kaptak most nagyobb sajtóvisszhangot, mert a szervezet és a bolgár szurkolók között annyira elmérgesedett a viszony, hogy még a Bulgária–Magyarország Eb-selejtező megrendezése is veszélybe került. A meccset eredetileg Szófiában rendezték volna, de a bolgár rendőrség közölte, nem tudják biztosítani a rendezvényt, miután a szurkolók bejelentették, a BFU korrupciós ügyei és eredménytelensége miatt tiltakozásképp meg tervezik zavarni a meccset. Nem sokkal később kiderült az is, hogy valószínűleg Plovidivban sem tudják lejátszani a meccset, mert abban a stadionban meg építkeznek.

Dimitar Berbatov, a bolgár foci utolsó nagy klasszisa éles hangú interjút adott a helyzetről a Nemzeti Sportnak, Szöllősi ebből is idézett:

„Ahogy maga Berbatov fogalmazott: »Hozzá nem értés, tudatlanság, az erkölcs és a profizmus hiánya. Bulgáriában az elmúlt tizennyolc évben semmiféle fejlesztés sem történt a labdarúgásban, a drukkereknek pedig elegük lett, nem bírják ezt tovább, tüntetéseket szerveznek. Ellopják a futballt az emberektől! A szövetségi elnök egy képen szerepel a fogadási maffia főnökével, Dan Tannal, lemond tisztségéről, aztán úgy dönt, hogy visszatér. Nincs stadion, nincs megfelelő infrastruktúra, a kormány nem akar együttműködni a Bolgár Labdarúgó-szövetséggel, a válogatott nem jut ki semmilyen világversenyre. Nem nevelünk jó játékosokat, rossz a futballunk, tombol a korrupció.«

A magyar futballról lehetett ilyesmiket mondani néhány évtizede, illetve lehetne még ma is a 2010-es fordulat nélkül.”

– tette hozzá Szöllősi, aki szerint 2010 előtt Magyarországon sokan arra panaszkodtak, hogy a bolgárok szintjét sem éri el a magyar foci, viszont 2010-ben megfordultak a dolgok. „2010 után elkezdődött a magyar futball talpra állítása, a járvány idején pedig – divatos és találó kifejezéssel élve – a kanyarban előztünk.”

Szöllősi néhány napja külön megdicsérte a felcsúti futballforradalmat is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!