Lehet, hogy mégsem Bobi volt a világ legidősebb kutyája

2023. október 30. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról múlt héten írtunk, 31 éves korában meghalt Bobi, amivel beírta a nevét a történelemkönyvekbe: korábban egyetlen kutya sem ért el ilyen magas kort. Állítólag. Az alentejo masztiff fajtájú Bobi a Guinness-rekorder jelzőt is megkapta, miután hivatalosan is átvette a világ legidősebb kutyája címet az ohiói Spike-tól, egy csivavától, aki 23 évesen és hét naposan halt meg 2022-ben.

A rácsodálkozás azonban gyorsan szkepticizmusba csapott át, mivel több állatorvos szerint sem lehetséges, hogy egy kutya 200 emberi évnek megfelelő évet éljen. Emiatt a Guinness Rekordok Világszövetsége most vizsgálja, hogy Bobi valóban 31 évet és 165 napot élt-e. „A Bobi életkorával kapcsolatos kételyekkel tisztában vagyunk, és vizsgáljuk azokat” – mondta a szövetség szóvivője a Guardiannek.

Leonel Costa és kutyája, Bobi 2023. július 2-án – Fotó: Luis Boza / Anadolu Agency / AFP
Leonel Costa és kutyája, Bobi 2023. július 2-án – Fotó: Luis Boza / Anadolu Agency / AFP

Danny Chambers brit állatorvos, a Royal College of Veterinary Surgeons (a nagy-britanniai állatorvosok működését szabályozó testület) tanácsának tagja a Guardiannek azt mondta: „Egyetlen állatorvos kollégám sem hiszi, hogy Bobi valójában 31 éves volt. Ez egyenértékű lenne azzal, mintha egy ember több mint 200 évig élne, ami a jelenlegi orvosi lehetőségeket figyelembe véve teljesen valószínűtlen. A rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek, és semmilyen konkrét bizonyítékot nem szolgáltattak a kora bizonyítására. Mi egy tudományos alapú szakma vagyunk, így ahhoz, hogy a Guinness Rekordok Könyve megőrizze hitelességét és tekintélyét az állatorvosi szakma szemében, szükségük lenne néhány megdönthetetlen bizonyíték közzétételére.”

Chambers hozzátette, hogy Bobi példáját felkapták az állateledel-ellenes fanatikusok, „akik már régóta kampányolnak amellett, hogy a kutyatáp megöli a háziállatokat, és hogy a nyers táplálás egészségesebb”, mivel Bobi emberi táplálékon élt.

Az állatorvosok további kételyeket is megfogalmaztak: bár Bobi életkora szerepel a portugáliai nemzeti kisállat-adatbázisban, ez általában a tulajdonosok önbevallásán alapul. Ezenkívül a genetikai vizsgálat, amelyet elvégeztek rajta, csupán azt erősítette meg, hogy valóban idős volt, nem pedig a pontos életkorát.

Bobi egész életét Conqueiros faluban és környékén élte le. Gazdái, a Costa család szerint a kutyájuk a jó géneknek is köszönhetően élt ilyen sokáig, elmondásuk szerint Bobi anyja 18 évet élt, míg a család egy másik kutyája 22 évesen pusztult el. Bobi hosszú életét a táplálkozásának és a nyugodt, békés életkörülményeinek, valamint a póráz nélküli barangolásoknak tulajdonítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!