„Digitálisan olyan hülye vagyok, mint a seggem” – Ganxsta Zoleeval kampányol az online csalások ellen a rendőrség

2023. október 21. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az online banki csalások különböző módozataival rengeteg pénzt lopnak el újabban a szervezett bűnbandák. Komplett call centereket építenek, egymás között értékesített csalási sémákat használnak, igaz, egyre többen buknak le. A Telex az elmúlt hetekben több nagyobb anyagot is szentelt ennek a kérdésnek.

Írtunk arról, hogy mikor ki viseli a kárért a felelősséget. Ildikó eseténél bemutattuk, hogy van, aki valóban hibázik, de azon lehetne javítani, hogy utána ő ne maradjon egyedül a bajban. Ferenc története pedig arra volt példa, hogy olyan helyzet is adódhat, ahol az áldozat nem érzékeli, hogy ő hibázott volna.

Hogy mennyire égető problémáról van szó, azt a cikkek magas olvasottsága és a rengeteg hozzánk érkező levél is bizonyította számunkra.

A Pest vármegyei rendőrök most újszerű megoldással igyekeznek a megelőzést szolgálni: egy rövidke Facebook-videóban Zana Zoltán, vagyis Ganxsta Zolee rapper a „digitálisan hülye” felhasználó szerepében tájékoztat.

A pár mondatos tartalom érdekessége, hogy egy-egy pillanatra felbukkan mind a három, most nagyon bevett csalási típus.

  • Az adathalászok az emberek hiszékenységét használják ki, vagyis azt, hogy a banki ügyintézőt utánzó bűnözők elhitetik az ügyfelekkel, hogy azzal védhetik meg a pénzüket, ha személyes adatot adnak meg, vagy segítenek egy „biztonságos” számlára helyezni a pénzt.
  • A csomagküldős vagy „foxpostos” séma azt a viszonylag életszerű helyzetet próbálja kifordítani, hogy egy apróhirdetést feladó hirdetőnek a vevő tényleg fizetni szokott. Ehhez kérnek a hirdetésekre azonnal jelentkező csalók vagy adatot vagy egy „kamu” csomagküldésre klikkelést.
  • Végül a videóban csak AnyDeskként azonosított csalás lényege, hogy a gengszterek távoli hozzáférést engedélyező szoftvert telepítenek az áldozat gépére, és később akár érzékeny adatokra, jelszavakra is rálátnak.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!