A Szekszárdi Remete berkenyéje lett az Év Fája 2023-ban

2023. október 19. – 20:10

A Szekszárdi Remete berkenyéje lett az Év Fája 2023-ban
A Szekszárdi Remete berkenyéje – Fotó: Az Év Fája, Ökotárs Alapítvány

Másolás

Vágólapra másolva

5322 szavazattal a Szekszárdi Remete berkenyéjét választották meg az Év Fájának 2023-ban. Az Ökotárs Alapítvány által szervezett versenyen a győrszentiváni tölgyes lett a második 3934 szavazattal, a harmadik helyet pedig Tokaj szeretett vadkörtefája, az öreg vackor szerezte meg, 1106 szavazattal.

Idén 21 jelölt indult az Év Fája címért, a szakmai zsűri közülük választotta ki a 9 döntőst. A fákra július 1. és október 1. között lehetett szavazni online. A Hős Fa címet idén a Győrszentiváni tölgyes kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az újtikosi „Százéves” fűzfa kapta.

Mit kell tudni a győztesről? A verseny honlapján úgy fogalmaznak, hogy a Szekszárdi Remete berkenyéjének környezetét átjárja a szakralitás. Ez eredendően a közelében fakadó forrásnak köszönhető. A népies nevén Remete-csurgó a 19. századi térképeken Mária-kút (Maria Bründl) néven szerepel. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna, ennek kertjében áll a különleges fa.

A hajdan nagyon népszerű házi berkenye (Sorbus domestica) ma már ritkasága miatt természetvédelmi oltalom alatt áll. Akár 300-400 évig is él. Roppant kemény a fája, vízimalmok faszögei, puskatusok és prések orsói készültek belőle. Gyümölcse apró körtére, vadalmára emlékeztet, ízletes, de csak szottyósan (túlérettre puhulva) fogyasztható, amikor már 30-40 százaléknyi a cukortartalma. Pálinkája ínyencség, egykor aranyárban mérték, a királyok főzetének nevezték. Mára kiszorították a nemes almák és körték, amiket – a berkenyével ellentétben – tárolni lehet télire.

Az Év Fájának megválasztott Szekszárdi Remete berkenyéje – Fotó: Ruip Gergo / Ruip Gergo
Az Év Fájának megválasztott Szekszárdi Remete berkenyéje – Fotó: Ruip Gergo / Ruip Gergo
Az ezüstérmes győrszentiváni tölgyes – Fotó: Az Év Fája, Ökotárs Alapítvány
Az ezüstérmes győrszentiváni tölgyes – Fotó: Az Év Fája, Ökotárs Alapítvány
A harmadik helyezett öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája – Fotó: Az Év Fája, Ökotárs Alapítvány
A harmadik helyezett öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája – Fotó: Az Év Fája, Ökotárs Alapítvány

A 2010 óta minden évben megszervezett versennyel az Ökotárs Alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. „A vetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás fenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő, árnyékoló fák megőrzése” – írták a szavazásról beszámoló közleményükben.

A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA) szervezi, mely az Ökotársból és 5 további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Greenpeace Magyarország, a Kenderkóc webáruház, Börzsei Bence faápoló és csapata.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

  1. Szekszárdi Remete berkenyéje: 5322 szavazat
  2. A győrszentiváni tölgye: 3934 szavazat
  3. Az öreg vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája:1106 szavazat
  4. Az újtikosi százéves fűzfa: 801 szavazat
  5. Az Olimpia park platánja: 680 szavazat
  6. A Vadnai Csakazértis Batul almafa, a kitartás jelképe: 443 szavazat
  7. Sajóörösi törökmogyorófa: 200 szavazat
  8. A tiszaigari Mátyás király fa: 155 szavazat
  9. A Szabadkikötő platánja: 121 szavazat
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!