A Nemzeti Színház és a Magyarságkutató Intézet együtt tisztítja meg a nemzet lelkét

2023. október 18. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a Magyarságkutató Intézetben találkozott Vidnyánszky Attila és Kásler Miklós, és megegyeztek, hogy a nemzet lelkét bizony alaposan meg kell tisztítani a rárakódott, felesleges rétegektől.

Ezért kezet ráztak, és mostantól vállt vállnak vetve küzdenek azért, hogy

kialakítsák azt a századokra visszamenő magyar identitást, amit az utolsó száz-százötven év a háttérbe szorított.

Mi lehetne erre jobb terep, mint a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház, Kásler szerint ugyanis „a közönség felé a színház tudja legmeggyőzőbben közvetíteni a klasszikus európai és keresztény, valamint magyar értékeket”!

A Nemzetiben tehát mostantól komoly tudományos munka fog folyni: az MTI beszámolója szerint a Magyarságkutató Intézet szakemberei már az előadások készítésének folyamatába is bekapcsolódnak, az egyetemi hallgatóknak pedig előadásokat, beszélgetéseket tartanak majd „velünk, magyarokkal kapcsolatban”.

„A Nemzeti Színház a nemzet lelke, a Magyarságkutató Intézet pedig ezt a lelket, kultúrát, hagyományrendszert, eredetünket, történelmünket próbálja megtisztítani” – fogalmazott Kásler.

„Mi is azzal foglalkozunk, hogy megpróbáljuk megérteni, miből vagyunk mi, magyarok összerakva, mi határozza meg cselekedeteinket” – toldotta hozzá Vidnyánszky. Ez a törekvés egyébként elég látványos, a rendező az elmúlt években színpadra vitte a Nemzetiben az Attila, Isten ostorát, a Bánk bánt, az 1956-os vonatkozású Tóth Ilonát, jövőre pedig jön az István király.

A Nemzeti Színház igazgatója szerint ráadásul „a tankönyvekben még mindig egy csomó dolog nem jó, ezeket helyre kell rakni”, és „a fiatal alkotógeneráció szempontjából is fontos, hogy megismerjük az új eredményeket”. Hogy pontosan mire gondolt „új eredmények” alatt, azt nem részletezte, engem eléggé meggyőzött anno a tankönyv arról, hogy

isa, por és homou vogymuk,

de az is igaz, hogy azóta sokat fejlődött a tudomány, és simán lehet, hogy a magyar valami teljesen másból van összerakva.

És az is igaz, hogy minél többen próbálják meg megérteni, hogy mi A Magyar, annál jobb, hiszen bizony komoly tudományos és művészeti igényű munkát kíván annak a kibogozása, hogy csak „az a magyar, akinek az unokája is magyar”. De az is lehet, hogy bőven elég megkérdezni Orbán Viktort a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!