Új királyuk van a szájrohasztóan erős paprikáknak

2023. október 17. – 11:35

Új királyuk van a szájrohasztóan erős paprikáknak
A Pepper X teljes pompájában – Forrás: Guinness World Records

Másolás

Vágólapra másolva

Trónfosztás történt az erőspaprika-világban: egy új fajta, a Pepper X lenyomta az eddigi rekorder Carolina Reapert, így már hivatalosan is előbbi a világ legcsípősebb paprikája – adta hírül a Guinness-rekordok hivatalos oldala. Bár a hír friss, magát a rekordot már augusztus végén rögzítették – hívták fel a figyelmet a Gombai Chili termesztői, akik részletesen írnak a Pepper X-ről is.

A hivatalos rekord szerint a Pepper X a csípősség mértékét osztályozó Scoville-skálán 2 693 000-res átlagos értéket ért el. A rekord alapját adó mérésekhez az elmúlt négy évből származó példányokat használt a dél-karolinai Winthrop Egyetem. Az új rekorder fajt az amerikai Ed Currie, a PuckerButt Pepper Company termesztője hozta létre, aki már egy évtizede fejlesztgeti a Pepper X-et. Volt miből tapasztalatot merítenie, ugyanis az eddigi rekorder, a Carolina Reaper is az ő kreálmánya.

A Carolina Reaper 1,64 milliós Scoville-értéke jelentősen elmarad a Pepper X 2,69 milliójától, de azért ehhez kontextusként tegyük hozzá, hogy az átlagember erős paprikája, a jalapeño ugyanezen a skálán 3-8 ezres értéket tud, szóval hacsak valaki nem kifejezetten kapszaicinbetyár, a reggeli sajtos szendvicsre azért továbbra sem Carolina Reapert érdemes szeletelnie. A kanadai Mike Jack egyébként néhány hete még ezt majszolva döntötte meg az erőspaprika-evés világrekordját.

Az új rekordert az alábbi műsorban mutatja be maga az ördögi Smokin' Ed, aki 10:30-tól rá is próbál egy egész Pepper X-re az egyik vendéggel, aki Ed állítása szerint az első a világon, aki rajta kívül erre vetemedik. Érdemes figyelni a szinte haldokló tesztalanyok között már-már unott arccal álló Ed Currie-t, akit látszólag annyira visel meg a dolog, mintha sós mogyorót rágcsálna, bár állítása szerint neki is rossz, csak ez kívülről nem látszik:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!