Megdőlt az extrém csilievés világrekordja

2023. október 1. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kanadai férfi, bizonyos Mike Jack megdöntötte az extrém csilifogyasztás hivatalos világrekordját, jelentette be az ilyesfajta rekordokkal foglalkozó Guinness World Records a Twitter-csatornáján. Videót is mellékeltek a csúcsdöntésről:

A videón látható kis piros paprikák Carolina Reaperek, ez jelenleg az ember által ismert univerzum legcsípősebb csilije, az ezt mérő Scoville-skálán 1,6 milliós értéket mutat. Aki kóstolta már, azt mondja, olyan érzés, mintha olvadt lávát nyalogatna az ember. Összehasonlításképpen, a tradicionális magyar gasztronómia egyik alappillére, az Erős Pista kb. 1000 Scoville-egységet tud, egy jalapeno paprika pedig átlagosan 2-3000-et.

Jack a Carolina Reaperekből ötven darabot evett meg 6 perc 49,2 másodperc alatt, és annyira megörült a rekordnak, hogy megpróbált rögtön ráduplázni egy másik csúcs megdöntésével is. Ez végül nem jött össze neki, hiába nassolt el még 85 darabot, az „egy ültő helyben megevett legtöbb Carolina Reaper” sportág történetében ezzel csak minden idők második legjobb eredményét érte el. A rekord amúgy 160 darab, ami összességében majdnem egy kilót jelent a világ legbrutálisabb paprikájából.

A rekorddöntés után amúgy azt mondta, ilyenkor az első csili mindig a legrosszabb, a többi utána már kevésbé fáj. Ugyan már két évtizede építi a szervezete tolerenciaszintjét a kapszaicinnel szemben, bevallotta, hogy egy-egy ilyen produkció után elég komoly gyomorgörcsei szoktak lenni. Arról a jelenségről azonban nem beszélt, amit a magyar népi megfigyelés úgy nevez, hogy az igazán csípős paprika „kétszer csíp”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!