Nem lehetett könnyű Moszkvában idézni Szijjártó posztjából

2023. október 13. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

A moszkvai energetikai fórumra utazott Szijjártó Péter. A külügyminisztertől azt is tudhatjuk, hogy a napot futással indította a folyóparton, hogy aztán az energetikai biztonságról tárgyaljon, az előzetes tervek szerint Alekszandr Novak energetikai miniszterrel. Az érkezésről, a futásról, ahogy általában munkája minden rezdüléséről – legyen akár épp nyaraláson Szijj László milliárdos hajóján –, vagy akár arról, hogy cipőt vásáról – természetesen készpénzért – a Facebookról értesülhetünk. Mi sem egyszerűbb, mint ránézni és idézni belőle, főleg, ha a sajtó egyébként sem nagyon kap válaszokat a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumtól – vagy más kormányzati, állami intézménytől.

Nos, Oroszországban a dolog bonyolultabb, a Facebook ugyanis alapesetben nem tekinthető meg Oroszország területéről, mivel az Ukrajna ellen Oroszország által indított, az orosz törvények szerint háborúnak nem is nevezhető háború kezdete óta a Metához tartozó közösségi oldalt szélsőséges szervezetnek kell tekinteni. Szerencséra a Tassz állami hírügynökség Budapestről jelentette Szijjártó útját a Facebook-posztra hivatkozva, így nem merül fel a gyanú, hogy VPN-t használva játsszák ki a tiltást. Egyébként ez a trükk sem mehet sokáig, egy képviselő javaslata szerint 2024-től ezt az eszközt is betiltanák Oroszországban. A VPN elrejti a felhasználó IP-címét, ezzel megváltoztatható vagy elrejthető valaki online tartózkodási helye, így az adott területen blokkolt oldalak is megtekinthetők.

A technikai nehézségen túllépve van egy jogi is. Ha a Facebook nevét egy orosz sajtóorgánum megemlíti, akkor kötelezően mögé kell írnia a következőt – vagy, mint itt is, a Facebookot megcsillagozva a cikk végére biggyeszteni:

„Oroszországban betiltva, a META része, amely szélsőséges szervezetnek minősül.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!