Vagy az év trollkodását, vagy az év öntökönlövését követte el a Petőfi reggeli stábja

2023. október 1. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken délután a Petőfi Rádió szinte teljes stábját elbocsátották, beleértve a reggeli és délutáni műsorok szerkesztőit és műsorvezetőit, illetve a rádió zenei arculatát meghatározó zenei szerkesztőt, a 16 éve ott dolgozó Borcsik Attilát, alias DJ Izilt. A lépés mögé, a magyar közmédia utóbbi éveit végignézve, elég nehéz nem felsőbb, politikai akaratot látni.

Pénteken este a régi stáb mindenesetre a Carson Coma Feldobom a követ című számával búcsúzott a hallgatóktól, a dalszövegben ilyen részletekkel:

„Megafonba üvöltöd az igazságod

Míg a végén te is valóságnak látod”

vagy

„Utcai harcos orcán fintor

Ki fogod sípolni hogy O**** V*****”

esetleg

„Mikor az ember strómanként viccel

Mandinerből a gyűlölet spriccel”

Aztán eljött a vasárnap, október elseje, és az új műsorrend, „Minden magyar” szlogennel, és azzal a direktívával, hogy csak magyar zenét játszhat a Petőfi. Háromnegyed nyolc tájban, amikor a Telex reggeli ügyelete bekapcsolta a rádiót, a Belga legendás száma, a Magyar nemzeti hip-hop szólt. Megint csak idézünk a dalszövegből:

„Fülünket sérti, és szívünk nem érti,

Hogy rádiónk éjjel miért van tele nyugati zenével,

Nem pedig nyugtató szép magyar rappel?

Javarészt külföldi folyik a médiából

Nem ezért jöttünk ide Levédiából

Magyaros zenét! Magyar szavakat!

Hazafias rappereket, hiphop-fiakat!

Szép szöveget, erkölcsi témát,

Ezeréves múlthoz hű magatartást!

Mert pornós-kábítós hiphop nekünk nem kell,

Neveljünk etikus, hazafias rappel!”

A dal legendáriumához hozzátartozik, hogy állítólag annak idején a megboldogult MIÉP-hez kötődő, szintén megboldogult Pannon Rádióban néhány napig orrba-szájba nyomták, mert a zenei szerkesztőnek nem jött le az irónia, és hogy a dal nem gyakorolja, hanem kifigurázza a túltolt nacionalizmust és magyarkodást. Hogy ez tényleg megtörtént-e, sosem fog már kiderülni, és talán az sem, hogy a Petőfi stábja most éppen nagypályás trollkodást mutat be, vagy még nagyobb pályás öntökönlövést, esetleg egyszerű véletlen az egész.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!