Így készül a parizer: „Már az amerikaiak is azt üzenik Zelenszkijnek, hogy mondjon le, és meneküljön el Ukrajnából”

2023. szeptember 29. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Van az a mondás, hogy ne akard tudni, hogyan készül a parizer – pedig hát, lássuk be, a parizer egy olyan dolog, amit egyrészt nem túl egészséges nagy mennyiségben fogyasztani, másrészt igazából az az egyetlen érdekes dolog benne, hogy hogyan készül. Hasonló a helyzet az Origó háborús szalagcímeivel is. Foglalkoztunk már ezzel a témával korábban, de az, hogy hogyan kommunikál a háborúról a legnagyobb elérésű extrém kormánybarát hírportál, továbbra is nagyon izgalmas kordokumentum 2022-23 Magyarországáról. Lássunk egy egészen friss példát és egyben esettanulmányt! Amikor ezt írom, szeptember 29-én, péntek délelőtt ez a rendkívüli hír fogadja kiemelt helyen az Origó olvasóit:

Kicsit furcsa, hogy erről a bombasztikus hírről amúgy a világsajtó nem számol be, pláne hogy a legutóbbi hír ebben a témában, nem egész egy hete egy újabb, 325 millió dolláros fegyverszállítmány volt. De hát, simán lehet, hogy mindenki más elhallgatja, nem? Nézzük meg hát közelebbről, mi is a hír, pontosan ki mondott mit.

„Scott Ritter volt amerikai hírszerző tiszt szerint Volodimir Zelenszkijnek el kell menekülnie Ukrajnából – nyilatkozta a volt tiszt a Danny Haiphong YouTube-csatornának adott interjúban.”

Oké, ez már valami konkrétum. De kik ezek az emberek?

Nos, Scott Ritter valóban amerikai hírszerző tiszt volt a nyolcvanas-kilencvenes években. Amúgy elítélt szexuális ragadozó, 2011-ben öt és fél évet kapott, amikor egy online csetszobában egy 15 éves lánynak mutogatta magát (korábban már letartóztatták hasonló ügyek miatt). Jelenleg az orosz állami propaganda, a Russia Today és a Sputnik rendszeres külső munkatársa.

Danny Haiphong egy futottak még kategóriás youtuber, a csatornájának 102 ezer feliratkozója van, a videói átlagosan 50-100 ezres nézettséget produkálnak, ez ebben a műfajban, angol nyelven, abszolút jelentéktelen. A tematikája kissé, hm, hát mondjuk hogy egyoldalú, ezek a legutóbbi anyagai:

Foglaljuk össze: egy orosz propagandista felmondta az orosz propagandát egy B-kategóriás orosz propagandacsatornának. És akkor még egyszer az Origó szalagcíme:

Már az amerikaiak is azt üzenik Zelenszkijnek, hogy mondjon le, és meneküljön el Ukrajnából

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!