A bürokrácia legjobb pillanatai: tévedésből lebontották a házát, majd még a bontási költséget is a nyakába varrták

2023. augusztus 6. – 11:54

A bürokrácia legjobb pillanatai: tévedésből lebontották a házát, majd még a bontási költséget is a nyakába varrták
Fotó: Channel 2

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Everett Tripodis viszonylagos nyugalomban élt atlantai házában, majd egy napon a bürokrácia olyan kafkai mélységeibe jutott, amit talán csak egy kelet-európai polgár képes igazán átérezni.

A férfi ugyanis először arról kapott értesítést, hogy lebontásra ítélik rossz állapotú házát, és bár ő többször jelezte, hogy a papírokon rossz cím szerepel, a hatóságok nem hittek neki, és tényleg lerombolták az építményt.

Tripodis ezután pert indított a város ellen, hogy kártérítést kérjen az otthona jogtalan lerombolása miatt. A város ekkor újabb levelet küldött a férfinak, és Tripodis azt hitte, a hivatalnokok belátták tévedésüket, és talán most érkezett meg a kárpótlásáról szóló értesítése. De egészen más érkezett.

„Amikor megláttam, hogy a levél a várostól jött, eléggé izgatott lettem. Azt gondoltam, biztosan egy bocsánatkérő levél lesz. Vagy egy csekk. Vagy talán valahogyan kártalanítani próbálnak. Kibontottam a levelet, és kiderült, hogy beperelnek”

– mondta egy helyi tévécsatornának a háztulajdonos.

A bontási költséget 68 000 dollárban állapították meg (kb 24 millió forint), és ezt próbálták kifizettetni vele.

Az ügyet ezután a városi tanács is alaposabban vizsgálni kezdte, és kiderült, hogy rendszerszintű problémáról van szó. A hivatal ugyanis több alkalommal is rossz címekre küldte az értesítéseit arról, mely házakat találták lakhatásra alkalmatlannak. Tripodis erről szóló értesítése például a Lawton Avenue-ra, a 30314-es irányítószámra szólt, az ő háza viszont a Lawton Streeten állt, ami a 30310-es irányítószámhoz tartozik, körülbelül 2,5 kilométerre onnan.

A férfi esetét egy helyi tévécsatorna is bemutatta, de megoldás még most sem született a helyzetére. „Miután leadták a történetemet, ahelyett, hogy megoldották volna a problémát, duplán kicsináltak.

Olyan, mintha a pofon után jött volna még egy arcon köpés is. Nagyon dühös vagyok”

– fogalmazott Tripodis.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!