Szivárványszínű széket avattak Ferencvárosban, amit kidobtak, majd visszatették

2023. július 18. – 08:25

frissítve

Szivárványszínű széket avattak Ferencvárosban, amit kidobtak, majd visszatették
Szivárványszínű szék a Tompa utcában – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szivárványszínű széket „avattak” a Tompa utcában, a híres ferencvárosi pad hűlt helyén.

A Telex kedden reggel kapott egy fotót az ország leghíresebb, hányattatott sorsú padjának a helyéről, amin jól látszik, hogy változás történt a legutolsó állapot óta: egy új ülőalkalmatosság nőtt ki a térkőtengerből.

Az elszállított pad kistestvére is magán viseli az LMBTQ-mozgalom szimbólumait, a szivárványszíneket és a nyitott, szabad és boldog jelszavakat. A széket kiállítók egy intelemmel is szolgáltak: „Aki elviszi (vagy aki lefesti), az buzi!

A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán tisztázta, hogy a szivárványos széket nem az önkormányzat helyezte ki. Mint írta: „Látom, sokan félreértik, a széket NEM az önkormányzat készítette és helyezte ki. Alkotója számunkra ismeretlen. Viszont örülünk, hogy továbbra is teret adhatunk a civil aktivizmusnak és a lakóink nyitottak a társadalmi párbeszédre.” Hozzátette, hogy az önkormányzathoz már beérkeztek az első padfestési pályázatok, és hamarosan pótolni fogják A Padot.

Pad-idővonal – Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Pad-idővonal – Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A Magyar Hang kedden dél körül arról számolt be, hogy a széket kidobták - azonban amikor tudósítónk délután két órakor ott járt, a szék újra a helyén volt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A július elején átadott szivárványos padot az elmúlt hetekben többször is átfestették: volt zöld-fehér, újra szivárványszínű, barna és végül piros-fehér-zöld. Sőt, egyik éjjel még fóliacsomagolást is kapott. Az átfestéseknek akkor lett vége, amikor múlt pénteken a IX. kerületi önkormányzat elszállította.

A ferencvárosi szivárványszínű pad mellett sétálókat mi is megkérdeztük, hogy lehet-e egyenlőségjelet tenni a padot rendszeresen átfestő két csoport közé:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!