Több mint 63 millió forintnyi pénzt fizetett valaki egy eredeti iPhone-ért

2023. július 17. – 17:02

Több mint 63 millió forintnyi pénzt fizetett valaki egy eredeti iPhone-ért
Forrás: LCG Auctions

Másolás

Vágólapra másolva

Talán az egyik leggyakoribb kritika az Apple telefonjaival szemben az, hogy nagyon drágák. A magyar pénztárcához képest pláne komoly összeget kell értük kiperkálni, és a forint mélyrepülése, az áfa, meg az egyéb drágító tényezők miatt nálunk tavaly az iPhone 14-et követő szokásos olcsósítás után konkrétan drágább lett az iPhone 13, mint előtte volt. A súlyos százezrek ugyanakkor sehol sincsenek ahhoz az eredeti iPhone-hoz képest, amit vasárnap délután vett meg valaki, egészen pontosan 190 372 dollárért és 80 centért, ami átszámítva durván 63,4 millió forintos vételárat jelent.

Ez elég sok pénznek tűnik egy olyan iPhone-ért, ami már akkor is elavult lenne, ha a 4 GB a memória mennyiségét jelentené, nem pedig a tárhelyet, de természetesen itt is arról van szó, hogy az Apple első generációs telefonjai már gyűjtői darabok. Pláne akkor, ha még a gyári fólia is sértetlen a dobozon, és itt természetesen ez a helyzet. Az LCG Auctions leírása szerint a négy gigás modell azért is különleges, mert a 2007-es megjelenése után két hónappal kivonták a forgalomból, miután egyértelművé vált, hogy a legtöbben inkább kifizetnek még 100 dollárt a 8 gigás változatért.

Persze annak ellenére, hogy a 8 gigás iPhone-ból sokkal többet adtak el, az utóbbi időben az is népszerű lett a gyűjtők körében, tavaly októberben közel 40 ezer dollárt fizettek ki egy bontatlan példányért, februárban pedig még ennél is drágábban, 63 ezer dollárért vettek meg egy ugyanilyet. Az egyik legnépszerűbb technológiával foglalkozó youtuber, Marques Brownlee is lecsapott egyre áprilisban, méghozzá az előzményekhez képest egész olcsón, 40 ezer dollárért, aztán unortodox módon ki is bontotta a telefont, ha valaki kíváncsi erre, az ide kattintson.

Az tehát borítékolható volt, hogy az ezeknél jóval ritkább 4 gigás modell is komoly pénzeket fog megmozgatni, de még az 50-100 ezer dolláros becsléseket is messze meghaladva végül 158 644 dollárért kelt el.

A több mint 190 ezer dolláros végösszeg úgy jött ki ebből, hogy a vásárlónak egy durván 32 ezer dolláros prémiumot is kell fizetnie, ami az aukciós házat illeti. Az eredeti iPhone-t egyébként annak idején 599 dollárért dobták piacra, ami az inflációval korrigálva ma nagyjából 877 dollárt jelent. Ez így már több, mint az elmúlt években berögzült 799 dolláros ár az alapmodellnél, de a hagyományosan 999 dolláros Prónál már olcsóbb lenne, és ha hinni lehet a pletykáknak, ezek idén még az eddiginél is drágábbak lehetnek majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!