Rózsaszín sáskák legelésznek a walesi réteken

2023. július 4. – 17:47

frissítve

Rózsaszín sáskák legelésznek a walesi réteken
A lencsevégre kapott rózsaszín sáska – Forrás: Alfons López Tena / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Rózsaszín sáskát sikerült lencsevégre kapnia egy walesi amatőr fotósnak, írja a BBC. A 65 éves Gary Phillips, aki az Anglesey szigeten fekvő Llandegfanban él, a kertje végében pillantotta meg a látványos rovart:

„Soha nem hallottam ezekről. Rá kellett koncentrálnom arra, amit láttam, és rájöttem, hogy ez egy rózsaszín sáska lehet, amiről azt gondoltam, igen ritka dolog lehet”

– mondta Phillips, és igaza is van, tényleg igen ritka dolog: szakértők szerint az emberek 1 százaléka láthat életében egyszer rózsaszín sáskát.

A férfit megdöbbentette a rovar élénk színe, és lenyűgözte, hogyan szökken a zöld pázsiton át az egyáltalán nem zöld sáska. Holott a fajnak vannak barnásabb példányai is, ritka esetekben pedig egy genetikai mutáció azt okozhatja, hogy rózsaszínbe borul egy sáska kinézete – akár egymást követő generációkban is öröklődve. Ez az úgynevezett eritrizmus, ami túl sok vörös pigmentet termel a rovar testében, és túl kevés feketét.

A rózsaszínt a túl sok vörös pigment okozza – Forrás: Alfons López Tena / Twitter
A rózsaszínt a túl sok vörös pigment okozza – Forrás: Alfons López Tena / Twitter

De már csak azért is ritka rózsaszín egyedekkel találkozni, mert élénk színük miatt képtelenek elrejtőzni a ragadozók elől, és így nem maradhatnak sokáig életben.

Igaz, a nyári hónapokban megnőnek a túlélési esélyeik, legalábbis a Buglife nevű rovarvédelmi egylet vezetője, Paul Hetherington szerint. Hozzátette, hogy aki egyébként alaposan járja a réteket (feltehetően a walesieket), annak nagy esélye van arra, hogy életében egyszer találkozzon egy rózsaszín sáskával. Sőt, állítása szerint ő maga már hármat is látott a „csodálatos élőlényekből”.

Frissítés 18:43-kor: cikkünk eredeti verziójában szöcskét írtunk, de olvasóink felhívták figyelmünket arra, hogy a képeken bemutatott egyenesszárnyú rovar valójában nem az. A szöcskék csápja ugyanis sokkal hosszabb, összemérhető a testhosszal vagy túl is haladja azt – míg a sáskák csápjai többnyire a testük felénél is rövidebbek. Elnézést kérünk a hibáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!