Óriási trollkodással csatlakoztak rá az ukránok Prigozsin lázadására

2023. június 24. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este váratlan fordulat történt az orosz–ukrán háborúban: az agresszor oroszok hadműveleteiben kulcsfontosságú szerepet játszó Wagner magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin fellázadt és gyakorlatilag hadat üzent a reguláris orosz hadseregnek, a hadügyminiszter Szergej Sojgunak, és végső soron magának Putyin elnöknek is. Az ukrán fél számára ez természetesen óriási ajándék és lehetőség, elvégre az ellentámadásuk a vártnál lassabban és nehezebben halad, és ebben a helyzetben az orosz oldalon kitörő káosz a lehető legjobb, ami az ő szempontjukból történhet. Ukrajna hivatalosan nemigen reagált még a történtekre, de az internet népének velük szimpatizáló része már akcióba lépett.

Ami első látásra mémeknek, vicceknek és trollkodásnak látszik, sok esetben az információs hadviselés része, akár lelkes önkéntesek, akár hivatásos propagandisták csinálják. Az ilyesminek meglepően nagy része lehet a nemzetközi közvélemény alakításában és manipulálásában – főleg olyanok esetében, akik amúgy nem követik szorosan az eseményeket, nem olvasnak szakértői elemzéseket és hasonlókat.

Az egyébként végtelenül ironikus, hogy Prigozsin még a háború és a Wagner előtt az Internet Research Agency, vagy közkeletű nevén a szentpétervári trollgyár vezetőjeként híresült el, és most úgy tűnik, az internet népe a saját fegyverét fordította ellene.

Az ukrán mémek központi mondanivalója most az, hogy az oroszok egymást ölik, ők pedig csak egy popcornt kérnek, hogy ezt nézzék, mint a moziban. A „Magyar” hívójelű, kárpátaljai születésű ukrán katona-videóblogger, Robert Brovdy ma reggeli videójában például ezt szó szerint értelmezve mutatja be:

De vannak még más variációk is erre a témára:

Nagyot fut az egyik legnépszerűbb twitteres paródiaoldal, a Darth Putin is, aki hol azon viccelődik, hogy ha a Wagner olyan tempóval vonul Moszkvába, ahogy Bahmutot bevették, 2049-re esedékes az érkezése; hol meg azon, hogy az orosz hadsereg, ami nemrég még azzal büszkélkedett, hogy a világ második legerősebbike, ma már Oroszországon belül is csak a második.

A népszerű viccoldal, a 9gag nyitóoldalát is elárasztották az ilyen, ilyen, vagy éppen ilyen képek.

És persze az olyan klasszikus mémek sem kerülhették el az újrafeldolgozást, mint a Hotline Bling és a Simpsons Monkey Fight:

A Zoolander stare:

Vagy a Disaster girl:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!