Nem fél a repüléstől? Nézze meg, mit művelt a budapesti Wizz Air-gép Madeirán, és fog!

2023. május 17. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Dermesztő videó került fel a Youtube-ra egy Wizz Air-gép madeirai landolási kísérletéről.

Na jó, azt, hogy én azt állítom, dermesztő, fogadhatnák az elfogultságomból fakadóan némi kritikával. Én ugyanis, bevallom, alapból nagyon félek a repüléstől – de simán csak a magasban is. Jöhet nekem bárki bármilyen fizikai törvényszerűséggel és aerodinamikai szabályrendszerrel, elfog a rettegés, amikor az a rettenetes tömegű fém- és műanyagkolosszus elhagyja a futópályát, a minden döcögése ellenére biztonságot nyújtó betont, és a magasba emelkedik – oda, ahonnan (próbálják ki!) még egy aprócska, mindössze 4,2 gramm tömegű ötforintos is mindig vissza-visszahullik.

No, de ezen a videón tényleg nem mindennapi körülményeket rögzítettek. Egy Budapestről indult Wizz Air-gép próbál landolni Madeirán. És abból, hogy próbál, sejthető, hogy hiába, hogy a nagy tömegű testek természetesen keresik a föld felé tartó irányt, ezt nem mindig találják meg ideális szögben és sebességgel. Ebben az esetben például némi billegés után egy elég intenzív emelkedés kezdődik.

Ebben az esetben az történt, hogy – vélhetően az intenzív szél miatt – a Wizz Air Airbus A321-271NX repülőgép ijesztően meredek, szinte függőleges átstartolást hajt végre, miután a landolási kísérlet, amelyhez már látványosan billegve érkezett, sikertelen volt.

A videó feltöltője azt írta: „Hihetetlen szuper meredek, szinte függőleges körbefordulást hajtott végre” a gép, valamint azt is: „Ilyen kiváló emelkedési sebességgel, el sem tudom képzelni az utasok érzéseit a gépben”.

Én el tudom.

(Szintén a videó leírása szerint a második landolási kísérlet összejött, a gép „nagyon simán leszállt”.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!