Négy és fél órán át pofozták helyre a nyíregyházi fehér tigris fogsorát, de nem a mosolya miatt

2023. május 15. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az ismert mese a fogfájós oroszlánról szól, de ugyanilyen problémákkal a tigrisek is küzdenek. A Nyíregyházi Állatparkban élő Iceboy nevű fehér tigris hímnek is fogorvosra volt szüksége, és a kedvéért össze is szaladt egy nemzetközi csapat.

A 13 éves fehér tigris hímnek több foga letört egy baleset során, és azt kellett kezelni. A törések a fogak foggyökér-csatornáját is érintették, több helyen az íny alá is terjedtek. A törött fogak fájdalmasak, elfertőződnek, az állat életminőségét befolyásolják, emiatt műtéti beavatkozásra volt szükség.

Iceboy valószínűleg annyit sem mondott, hogy áááá, már aludt is. Az állatpark vezető állatorvosa, dr. Biácsi Alexandra és csapata elaltatta Iceboyt, majd jöttek a fogorvosok, dr. Tretter Olga magyar kisállatfogászattal és szájsebészettel foglalkozó állatorvos, dr. Daria Ziemann lengyel rezidens és két nemzetközi fogász specialista állatorvos, dr. Jan Schreyer Németországból és dr. Jerzy Gawor Lengyelországból.

Iceboy a gyökérkezelésen – Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Iceboy a gyökérkezelésen – Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A beavatkozás 4 és fél órán keresztül tartott. A fogászspecialisták minden fogról fogászati röntgent készítettek az állapotfelmérés részeként. Majd mind a négy szemfogat foggyökérkezelték, így nem kellett azokat kihúzni.

A fehér tigris hím most már a kifutóban látható és a korábbi takarmányt nagyon szívesen fogyasztja az új fogaival, írta az állatpark közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!