A KESMA-lapok is rájöttek, hogyan lehet halálhírrel kattintásra vadászni

2023. április 19. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónappal ezelőtt írtuk meg, hogy a bulvármédia lesüllyedt a bulvárújságírás legmélyebb bugyraiba. Most kiderült: ott is maradt.

Március végén a Blikk nyomán számos lap hozta le a hírt, ugyanazzal a címmel: Meghalt Halász Judith. Csakhogy nem a mindenki által szeretett (és gyászolt) gyerekdalszerző, énekes- és színésznő Halász Juditról szólt a hír, hanem egy bécsi opera-énekesnőről.

Valakinek a halálhírével kattintásokra vadászni egyáltalán nem szép dolog, erre a bulvármédia is rájött, pár órával később a legtöbb cím végére már odabiggyesztették az „opera-énekesnő” szót.

A recept viszont a jelek szerint bevésődött a kattintásvadász szerkesztők eszköztárába:

  • vegyünk egy híres embert, akinek a halálhírére sokan kattintanának;
  • vegyünk egy névrokont;
  • írjuk meg a halálhírét úgy, hogy a címből ne derüljön ki, kiről van szó;
  • tegyünk egy gyertyalángot borítóképnek, hogy mindenképpen csak a címre kattintás után derüljön ki, ki halt meg.

Erre ültek most fel a kormányközeli vármegyei KESMA-lapok is. Kedden pontban öt óra ötven perckor az összes vármegyei portálon (Szoljon, Baon, Bama, Haon és társai) megjelent a hír:

Elhunyt Kovács István „Koko” – összeomlott Bunyós Pityu

Ha a keresőbe beírjuk Kovács István nevét, az első találatok az alábbiak:

A hír nem Kovács István Kokóról, a híres ökölvívóról szól – ez abból derülhet ki, hogy a cikkben szereplő Kovács István Kokó testépítő 1943-ban született, az ökölvívó pedig 1970-ben.

A cikkből ráadásul nem derül ki, hogy Kovács István mikor hunyt el. A cikk alapjául szolgáló Instagram-posztban az elhunytat gyászoló Szikora István (Bunyós Pityu) egy sír mellett áll, a Szikorától átvett idézeten kívül semmi nem szerepel a cikk(ek)ben. Rákeresve viszont kiderül: Kovács István március 31-én halt meg. A Magyar Testépítő és Fitnesz Szakszövetség (MTFSZ) Facebook-bejegyzése szerint 79 éves korában hunyt el a testépítősport legendás alakja. A búcsúztatóját április 14-én tartották.

Arról, hogy a clickbait híradás mennyire fér össze egy halálhírrel, egy hónapja és most is azt gondoljuk: leginkább semennyire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!