A bulvármédiában még egy halálhírből is lehet kattintásvadász címet adni

2023. március 22. – 22:21

A bulvármédiában még egy halálhírből is lehet kattintásvadász címet adni
Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Judith Halász, a bécsi Operaház tagja, írta meg a Blikk szerda délután, csak éppen a cikk címe eredetileg félrevezetően csak ennyi volt:

„Meghalt Halász Judith”.

A cikk megosztása után természetesen felrobbant a bulvárlap Facebook-oldala, hiszen valószínűleg mindenki a névrokon Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznőre, énekesnőre, Halász Juditra gondolt. Ez látszott a Blikk Facebook-posztjának kommentjeiből is, ahol láthatóan sokan magát a cikket el sem olvasták, csak a szalagcímet, így például ilyen és ehhez hasonló kommenteket lehetett olvasni a hír alatt: „Igaz mesemondó, Nyugodjék békében”. Később a Blikk a cikk címébe beleírta, hogy Halász Judith opera-énekesnőről van szó, de

a pontosításig a Blikk Facebook-posztján alig egy óra alatt már 8300 reakció és 2500 hozzászólás volt, mostanra 15 ezer reakció és 4100 hozzászólás van alatta.

Aztán egyre több hazai lap vette át hasonlóan félrevezetően a Blikk eredeti címét, kezdve az Atv-től a SzeretlekMagyarország.hu-n át a Propellerig.

A kattintásvadász címadás a bulvármédia alapvető eleme, mint látjuk, működik is, hiszen generálja az olvasottságot. Sokszor ezek a címek bevonzzák az olvasókat, aztán a cikkből kiderül: egészen másról van szó, mint amire először gondolnánk. Annak a megítélését pedig az olvasókra bízzuk, hogy a clickbait híradás hogyan fér össze egy halálhírrel. Leginkább sehogy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!