Kártérítést fizetnek egy bikinis kávézónak Amerikában, mert ruhát akartak parancsolni a baristákra

2023. április 9. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hat évvel ezelőtt perelte be a Hillbilly Hotties (magyarul körülbelül Vidéki Csinibabák) nevű kávézót a Seattle-től északra fekvő Everett városi tanácsa, szerintük ugyanis a hely megszegte azt a rendeletet, ami szerint legalább egy trikót és egy rövidnadrágot kell viselnie alkalmazottaknak.

A héten viszont a városi tanács egyhangúlag megszavazta, hogy a polgármester megállapodást kössön a bikinis baristákkal működő kávézó tulajdonosával és az alkalmazottaival, kártérítésként pedig 500 ezer dollárt fizessen nekik, írja az AP.

Hosszú évek óta húzódik az ügy, ugyanis már 2009-ben érkeztek a városi tanácshoz panaszok arról, hogy egyes kávézók szexshow-kat és szexuális aktusokat kínáltak a vevőknek, akik meg is fogdoshatták a baristákat. Bár a kávézó tulajdonosait megbüntették, 2013-ban újabb két bárt kapcsoltak le egy hasonló ügyben, a tulajdonosokat pedig elítélték.

Ezek után hozott a város 2017-ben szabályozást arra, hogy a gyorséttermek, kávézók alkalmazottainak milyen minimális öltözetet kell viselnie. Emiatt indított pert a Hillbilly Hotties bár tulajdonosa és több alkalmazottja is, szerintük ugyanis a szabályozás sértette az amerikai alkotmány első módosításában rögzített jogaikat.

„Vannak országok, ahol a vallási tanok miatt rengeteg ruhát kell viselni. De Amerika más, mert itt azt vehetsz fel, amit akarsz. Én is azt veszem fel, ami nekem kényelmes, mások pedig azt hordanak, ami nekik kényelmes”

– írta keresetében az egyik alkalmazott, Matteson Hernandez. Az ügy több bíróságot is megjárt, végül egy amerikai kerületi bíróság úgy ítélte meg, hogy a városi öltözködési rendelet alkotmányellenes.

Bár a város fellebezhetett volna az ítélet ellen, ha ott elbukták volna az ügyet, jóval többet kellett volna fizetniük 500 ezer dollárnál – ráadásul már így is 400 ezer dollárt költöttek a jogi védelemre.

A megállapodás értelmében ugyan a város megtarthatja a rendeletet, de többé nem írja elő, hogy legalább egy trikót és egy rövidnadrágot viselnie kell mindenkinek. Ehelyett a város egyik másik, fajtalankodásra vonatkozó szabályára hivatkozva fognak bírságot kiszabni azokra, akik nyilvánosan túl sokat mutatnak a nemi szerveikből. Emellett hoztak egy új intézkedést is arról, hogy a tulajdonosoknak olyan plakátokat kell kihelyeznie, amin az alkalmazottak tájékozódhatnak arról, hogyan kérhetnek segítséget, ha emberkereskedelem vagy kizsákmányolás áldozatai lettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!