„Viktor, a veszett” – írta a filmmagazin, aztán bocsánatot kellett kérnie Orbántól

2023. április 5. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen más cikkhez (Brandon Lee halálának évfordulójához) kerestem anyagot, amikor szembejött velem a barkós Orbán Viktor.

Az anyaggyűjtés közben ugyanis rádöbbentem, hogy az Arcanum archívumába már a Cinema magazinokat is feltöltötték, és megnéztem, mit írtak anno Brandon Leeről. Aztán belezuhantam a nyúlüregbe, és elkezdtem pörgetni az évfolyamokat, megerősítve pár régi vakuemléket. A kilencvenes évek első felében internet nélkül egy filmmániás magyar diák leginkább a Cinemából tudott tájékozódni, mi van Hollywoodban („interjú: Scott Orlin”), én is vártam minden hónapban, mikor jelenik meg az újságosnál.

De arra nem emlékeztem, hogy a lap bármikor beszállt volna a médiaháborúba, ezért kicsit meglepődtem, amikor az 1994. októberi számban a Farkas című film kritikája alatt ott virított a fiatal Orbán Viktor, filccel rajzolt oldalszakállal. A cikk a film apropóján összeszedte a történelem híresebb farkasemberes filmjeit azzal a felütéssel, hogy „a horrorfilm szőrös-mocskos háziállatai többnyire nincsenek vicces kedvükben, és elsősorban ölni szeretnek”. És a listában ott is van vagy féltucatnyi horrorfilm Az üvöltéstől az Egy amerikai farkasember Londonban-ig, majd a sor végén Orbán fényképe, a következő kommentárral:

„Hamarosan következik: Viktor, a veszett!

Liberálkonzervatív! Vörös vérre szomjazva barangol egy farkasember a Duna-Tisza vidékén, mígnem egy tulipános ezüstgolyó végez vele. Hamarosan minden moziban Magyarországon kívül.”

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár / Cinema
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár / Cinema

Hogy ez mennyire volt vicces akkor vagy mennyire vicces ma, azt nem szeretném eldönteni, de szerintem az mindenképpen ironikus, hogy a szövegben a végzetes ezüstgolyó „tulipános”, ami nyilván az MDF-re, illetve annak logójára utal. A lapszám megjelenése előtt pár hónappal zajló 1994-es országgyűlési választások nagy vesztese pedig éppen az MDF volt: vezető kormánypárti pozícióból buktak óriásit, 42 százalékról négy év alatt lementek 10 százalékra. Szóval ők valószínűleg inkább a sebeiket nyalogatták farkasember-vadászat helyett. Hozzá kell tenni, hogy 1994 másik nagy vesztese viszont a Fidesz volt: valamivel 5 százalék fölött teljesítettek, amivel épphogy bejutottak a parlamentbe. Pedig a két választás között voltak ennél sokkal magasabban is, csak aztán zuhanni kezdett a népszerűségük, főként a később sokszor „ősbűnként” is emlegetett pártszékházügy miatt.

De vissza a Cinemához: a viccelődés után eltelt fél év, aztán az 1995. áprilisi számban megjelent egy bocsánatkérő közlemény. Ebben a lap szerkesztősége és kiadója sajnálkozását fejezte ki, amiért a cikk „súlyosan sértette Orbán Viktornak a becsülethez és az emberi méltósághoz fűződő jogait”, és elnézést kért a politikustól és az olvasóktól. Továbbá kárpótlásként a lap 200 ezer forintot ajánlott fel, amit Orbán Viktor kérésére a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapítványának utalt át.

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár / Cinema
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár / Cinema

A lap nyilván nem magától gondolta jó ötletnek fél év után kiadni egy ilyen közleményt, hanem Orbán Viktor jogait védő ügyvédek felszólítására, illetve velük (és általuk a politikussal) megegyezve ment bele ebbe a megoldásba, hogy elkerüljön egy személyiségi jogi pert. Pedig a Cinema tényleg nem akart beszállni valamelyik politikai lövészárokba, csak kényszerhelyzetben kicsit szerencsétlenül poénkodott. A magazin ugyanis jelentős részben a német testvérlaptól kapott anyagokat és azok magyar fordításait jelentette meg. A farkasemberes válogatás is készen jött, a poénnal együtt, az eredeti cikkben ugyanis az utolsó helyen egy német politikus farkasemberré változtatott fényképe szerepelt. Az ő neve semmit nem mondott volna a magyar olvasók többségének, le kellett cserélni – hát valakinek nem volt jobb ötlete, barkót rajzolt Orbán Viktorra.

Érdekes visszatekinteni az esetre 28 évvel később, mennyire máshol tart a közbeszéd, mennyire máshol van az ingerküszöb. A Cinema bocsánatkérése óta sokan jóval durvábban is vicceltek Orbánnal, de becsülethez és emberi méltósághoz való jogai is kaptak sokkal nagyobb támadásokat, amikre a miniszterelnök nem reagált jogi úton. Ott van például, amikor egy jobbikos képviselő leölt disznóval utalt Orbán Viktorra, vagy amikor egy szlovák lap horogkeresztként ábrázolta őt. Vagy a 2015-ös G-nap, ami után és Simicska Lajos szidalmaira később csak annyit reagált a miniszterelnök, hogy „sem én, sem a kormány nem vettünk és veszünk részt ilyen vitákban”. 1994-ben még egy filmmagazinért is lehajolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!