Hollywood nem tanult Brandon Lee halálából

2023. március 30. – 23:27

Hollywood nem tanult Brandon Lee halálából
Brandon Lee A holló című filmben – Fotó: Collection Cinema / Photo12 via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lehet biztosan megmondani, hogy az 1994-ben mozikba került A holló akkor is kultuszfilm lett volna-e, ha nem hal meg a forgatásán a főszereplő Brandon Lee, Bruce Lee fia. Én hajlok arra, hogy igen: már az alapanyagául szolgáló képregény is megérintett egy generációt, és nem hiszem, hogy a híres filmkritikus, Roger Ebert kegyeleti okokból adott a filmre a maximális négy csillagból három és felet. De az biztos, hogy Lee halála hozzáadott egy nagy adag misztikumot A hollóhoz.

A képregény írója-rajzolója, James O’Barr személyes tragédiát próbált feldolgozni művével (utólag úgy nyilatkozott, sikertelenül): 18 éves volt, amikor menyasszonya halálos autóbalesetet szenvedett egy részeg sofőr miatt. Mivel a lány O’Barrért indult, a férfi magát hibáztatta, és 1981-ben belekezdett terápiás képregényébe, aminek első füzetei csak nyolc évvel később kezdtek megjelenni. A sztori antihősét, Eric Dravent a menyasszonyával együtt megöli egy bűnbanda, de a címszereplő madár visszahozza őt a túlvilágról, hogy bosszút állhasson. Az eredetiben a madár valójában crow, azaz varjú, de az magyarul kevésbé hangzik szakrálisan, a holló pedig a varjúfélék rendszertani családjába tartozik, szóval elnézhetjük ezt a kis csúsztatást (illetve a filmcímfordítók túlkapásait ismerve örüljünk, hogy nem kolibri lett belőle).

Lee tehát egy halott karaktert formált meg utolsó szerepében, emellett eleinte nem lehetett tudni, pontosan mi is történt a végzetes forgatáson (az internet elterjedése előtt jártunk), és a színész apja, Bruce Lee húsz évvel korábbi halálát rengeteg összeesküvés-elmélet övezte – mindez együtt elég volt ahhoz, hogy beindítsa a nézők és az újságírók fantáziáját. Brandon Lee halála körül is konteók születtek, amikben hol családi átok szerepelt, hol pedig a triádok nevű hongkongi bűnbandák (amik a konteó szerint azért ölték meg Leet, mert a színész nemet mondott nekik egy filmajánlatra).

James O’Barr egy 2018-as rendezvényen – Fotó: Nurphoto / Dimitris Lampropoulos vis Getty Image
James O’Barr egy 2018-as rendezvényen – Fotó: Nurphoto / Dimitris Lampropoulos vis Getty Image

Oltár helyett ravatal

Pedig Brandon Lee halálában nincs semmi rejtélyes: banális emberi mulasztás okozta a tragédiát éppen harminc éve, az 1993. március 31-re virradó éjszakán. Lee aznap beugrott az edzőterembe, aztán egy újabb hosszú forgatási napot kezdett meg. A film jeleneteit a Carolco észak-karolinai stúdiójában vették fel, Wilmingtonban, és mivel a cselekmény szinte csak éjszaka játszódik, a stáb fordított életet élt. Lee általában délután négy körül kelt, este járt dolgozni, és reggel kilencig forgatott. A holló nem volt könnyű munka, mert a színésznek sok külső jelenetet hidegben és esőben kellett eljátszania, némelyiket félmeztelenül.

A mű fordulópontnak ígérkezett Lee karrierjében. Korábban jellemzően olyan másodvonalbeli akciófilmekben játszott, mint a Leszámolás Kis-Tokióban vagy a Mint a tűz. De ez utóbbiban már főszereplő volt, A hollóban pedig lehetőséget kapott arra, hogy izmai mellett megmutassa drámai oldalát is. A lapokban ekkortájt megjelentek az első cikkek arról, hogy Bruce Lee fia kilép apja árnyékából. A színész magánélete is jól ment: menyasszonyával, Eliza Huttonnal április 17-re tervezték az esküvőt. A forgatásból már csak egy hét volt hátra, amikor március 30-án este Lee megérkezett utolsó munkanapjára.

Többnyire már csak egyszerűbb snitteket kellett rögzíteni a filmből, főleg Eric Draven visszaemlékezéseit. De aznap este még hátravolt egy fontos akciójelenet: az, amikor a banda kivégzi a főhőst. A korábban videóklipeket készítő, első amerikai filmjét forgató ausztrál rendező, Alex Proyas úgy képzelte el a jelenet elejét, hogy Draven belép egy ajtón, kezében bevásárlószatyorral, és ott találja a banda tagjait. Az egyik bandatag, Funboy ekkor elsüti a pisztolyát, de a szatyrot találja el, és az szinte felrobban – így a néző láthatja, hogy milyen ereje van a fegyvernek, és nem lehet kétsége afelől, hogy a későbbi lövésektől Draven biztosan meghal.

A jelenethez vaktöltényt használtak, a lövés pillanatában Leenek kellett aktiválnia a szatyorba rejtett apró robbanótöltetet. A felvétel látszólag rendben le is zajlott, de amikor Proyas „cut!” kiáltása után a színész nem állt fel, és vértócsa kezdett gyűlni körülötte, mindenki látta, hogy baj van. Nagyjából 75 stábtag nézte végig, ahogy a Funboyt játszó Michael Massee gyakorlatilag lelövi Brandon Leet.

Eliza Hutton és Brandon Lee 1992-ben – Fotó: Ron Galella / Getty Images
Eliza Hutton és Brandon Lee 1992-ben – Fotó: Ron Galella / Getty Images

A lövedék a hasa jobb oldalán érte Leet, több létfontosságú szervet is eltalált, majd megállt a gerince mellett. Az öntudatlan színészt rögtön az egyik wilmingtoni kórházba szállították, ahol hat órán keresztül műtötték, és ezalatt közel 30 liter vért adtak neki, hogy pótolják a folyamatos vérveszteséget. A belső vérzés azonban megállíthatatlannak bizonyult, és az orvosok nem tudták megmenteni Lee életét. Eliza Hutton az első géppel a városba repült, így személyesen fogadta a rossz hírt a kórházban. Brandon Lee március 31-én, 13.04-kor halt meg, 28 éves volt. A színészt április 3-án temették el édesapja mellé a seattle-i Lake View temetőben.

Senki nem nézett bele a csőbe

Az utólagos vizsgálat során kiderült, mi történt. Massee kezében valódi fegyver volt, egy .44-es kaliberű, forgótáras Smith & Wesson Model 629. A tragédia előtti hetekben már használták ezt a pisztolyt több jelenetben, és a közeli felvételekhez hatástalanított lőszert tettek bele. Az első hibát itt követte el a stáb: idő- és pénzhiány miatt nem speciális kelléktöltényt vásároltak, hanem a kellékesek éles lőszert alakítottak át úgy, hogy szétszedték a töltényt, kiürítették belőle a lőport, és a lövedéket visszaerősítették a töltényhüvely végére. A töltény másik végén viszont ott maradt a gyutacs, vagyis az apró robbanószerkezet, aminek a feladata a töltényben levő lőpor begyújtása (a bolti kelléklőszerben nem lett volna gyutacs). Valaki – nem derült ki, hogy ki – a forgatáson korábban elsütötte a hatástalanított lőszerrel töltött pisztolyt. A gyutacs ereje pedig elég volt ahhoz, hogy a töltény végéről leszakadjon a lövedék, és megszoruljon a csőben.

A második hiba az volt, hogy nem ellenőrizték a fegyver állapotát, mielőtt Massee elsütötte, a harmadik pedig az, hogy a forgatás fegyverspecialistája nem is volt jelen a felvételkor. A fegyvert azon az estén vaktölténnyel töltötték meg, amiben volt gyutacs is, lőpor is, de éles fémlövedék helyett csak egy fojtás volt a végén. Az volt a cél, hogy a pisztoly a felvételen nagyot durranjon, a lövés hatását a szatyorban levő robbanószerkezettel mutatták meg. Azt viszont senki nem tudta, hogy a pisztoly csövében ott lapul egy korábbi felvételről ott maradt ólomdarab. Amikor Massee négy méterről Leere lőtt, a vaktöltény olyan erővel küldte a csőben levő lövedéket a színész testébe, mintha éles lőszert használt volna.

Brandon Lee halálát balesetnek nyilvánították, mert az ügyben eljáró wilmingtoni kerületi ügyész, Jerry Spivey úgy döntött, hogy nem emel vádat. Akkor úgy nyilatkozott, fontolgatta, hogy vádat emel, nem Massee vagy más konkrét személy, hanem a produkciós cég ellen, de végül letett erről. „Nincs olyan bizonyíték, amely arra a fajta gondatlanságra utalna, amit a büntetőjog büntetni kíván. A törvény a szándékos gondatlanságot akarja büntetni, ilyet pedig egyszerűen nem lehet találni” – fogalmazott. Lee édesanyja ugyanakkor beperelte a produkciós céget, a per megegyezéssel zárult. A szabálysértések miatt a vállalatot megbírságolta az Egyesült Államok foglalkozás-egészségügyi hivatala is, 84 ezer dollárra (később ezt 55 ezerre csökkentették, ami mai árfolyamon 19,3 millió forint).

Michael Massee mint Funboy A hollóban – Fotó: Miramax
Michael Massee mint Funboy A hollóban – Fotó: Miramax

A történtek minden érintettet megviseltek. O’Barr egy furcsa interjúban azt mondta, úgy érzi, mintha megint elvesztette volna a menyasszonyát, és azt kívánta, bárcsak ne írta volna meg a képregényt. A Funboyt játszó Michael Massee összeroppant, és egy évig nem vállalt szerepet (később a 24 első évadában ő volt Ira Gaines terrorista). 2005-ben úgy nyilatkozott, hogy hiába nem hibáztatta őt senki, ilyesmin nem tudja magát túltenni az ember.

Posztumusz siker

Brandon Lee halála után Eliza Hutton és a színész édesanyja, Linda Lee Cadwell is beleegyezett abba, hogy Proyas befejezze a filmet. Az eredeti forgalmazó, a Paramount viszont bedobta a törülközőt. A Miramax érkezett megmentőként, és nemcsak vállalta a mozis forgalmazást, de még 8 millió dollárt adott az addigi 15 milliós büdzséhez. Ezután Proyasék átírták a forgatókönyv egy részét, majd felvették a hiányzó jeleneteket. Lee hiányát részben számítógépes trükkökkel oldották meg, ami akkortájt nagy mutatványnak számított (az a jelenet például CGI, amikor Draven egy törött tükörbe néz). Ahol pedig a színész arca nem látszott, testdublőrt használtak, főleg Chad Stahelskit, aki azóta a John Wick-filmek rendezője lett. A felvétel, aminek során Massee lelőtte Leet, természetesen nem került be a filmbe. Egy ajánlás viszont igen, a történet „Brandonnak és Elizának” felirattal zárult.

A holló 1994 májusában került a mozikba, és addigra nagy hírverés volt körülötte, amit a Miramaxnak nem is nagyon kellett gerjesztenie. Jó hírlapsztori volt a szomorú sorsú színész, akit egy tragédia éppúgy megfoszt attól, hogy szerelmével legyen, mint az általa játszott film főhősét. És Eric Draven, agót sminkes igazságosztó szépen passzolt a kilencvenes évek túlvilági szuperhőseinek trendjébe, ami többek közt a Spawn-képregényekkel tetőzött akkoriban. Brandon Lee A hollóban olyasmi lett, mint később Heath Ledger A sötét lovagban: egy tehetséges színész utolsó emlékezetes alakítása, amit látni kellett. 1994-ben a film együtt rezonált minden tizen- és huszonévessel, aki kicsit is fogékony volt a komor témákra. (Én például a premier után 19 évesen rögtön nekiálltam kézzel festeni magamnak egy saját Crow-pólót.)

A film rögtön első helyen nyitott Amerikában, és annak ellenére behozta a büdzséje többszörösét, hogy erőszakos jelenetei miatt több országban 18-as besorolást kapott. Később készült három szörnyű folytatás és egy tévésorozat is a filmhez, és most is dolgoznak egy remake-en, amiben Bill Skarsgård játssza majd Eric Dravent – de valószínűleg A holló már mindig Brandon Lee filmje lesz.

Elmaradt reformok

A 30 éve történtek 2021 végén is előkerültek, amikor a Rust című western forgatásán történt halálos baleset. A főszereplő, Alec Baldwin kezében egy éles lőszerrel töltött kellékpisztoly sült el, a lövedék megölte Halyna Hutchins operatőrt, Joel Souza rendezőt pedig megsebesítette. Az ügyben illetékes Mary Carmack-Altwies, Santa Fe kerületi ügyésze szigorúbban járt el, mint wilmingtoni kollégája a kilencvenes években: jelenleg is tart még a per, amiben gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják Baldwint és Hannah Gutierrez-Reed fegyverszakértőt. (Hutchins családja is beperelte Baldwint, de ők peren kívül megegyeztek a színésszel.)

Az eset miatt a lapok felelevenítették Brandon Lee halálát is, a cikkek tanulsága többnyire az volt, hogy Hollywood nem tanult a hibáiból. 1993-ban kidolgoztak ugyan két kaliforniai szenátusi törvényjavaslatot, amelyek szigorúbb szabályokat vezettek volna be a forgatásokon használt fegyverekre és lőszerekre vonatkozóan, de egyik sem jutott túl a bizottsági szakaszon. Ennek oka főként a filmipari lobbi ellenkezése volt, így maradt a korábbi, államonként változó, néha túl laza, néha pedig nem megfelelően betartatott szabályozás. Legfeljebb egyes színészek lettek óvatosabbak a kellékfegyverekkel, például George Clooney, akinek az unokatestvére lett volna Lee esküvői tanúja. Hutchins tavalyelőtti halála után persze megint elkezdődött egy reform, ezúttal Dave Cortese kaliforniai szenátor ígérte meg, hogy eléri a megfelelő törvények szigorítását.

Bruce és Brandon Lee sírja – Fotó: Wikipedia
Bruce és Brandon Lee sírja – Fotó: Wikipedia

A Rust forgatási tragédiája után váratlan és drámai pillanat volt, hogy megszólalt Lee volt menyasszonya, Eliza Hutton is, megtörve ezzel 28 éves hallgatását. „Huszonnyolc évvel ezelőtt összetört a sokk és a gyász, hogy életem szerelmét, Brandon Leet ilyen értelmetlenül veszítettem el. A szívem most újra fáj Halyna Hutchins férjéért és fiáért, valamint mindazokért, akiket ez az elkerülhető tragédia hátrahagyott” – fogalmazott akkor, és a döntéshozóktól kérte a kellékfegyverek szigorúbb szabályozását.

Brandon Lee nővére, Shannon is kommentálta az ügyet, és nem először követelt kötelező fegyverbiztonsági oktatást a színészeknek. „Szívünk mélyen együtt érez Halyna Hutchins családjával, Joel Souzával és mindazokkal, akik részt vettek a Rust forgatásán történt incidensben – írta Brandon Lee Twitter-oldalára, amit ő tart fenn. – Soha senkit nem lenne szabad fegyverrel megölni egy forgatáson. Pont.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!