A magyar politikai elitből is divatdiktátorokat csinált a mesterséges intelligencia

2023. április 5. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

A mesterséges intelligencián alapuló generatív modelleket egy rakás dologra lehet használni, beleértve ebbe természetesen a memék végeláthatatlan sorozatának megalkotását is, ezt pedig sokan ki is használták az utóbbi évben. Olyannyira, hogy a Midjourney képalkotó modelljéhez nemrég lelőtték az ingyenes hozzáférést, miután egy szempillantás alatt bejárták az internetet a pufidzsekis pápa kamufotói, az MI-vel felturbózott Bing népszerűségét pedig többek közt az verte fel, hogy az integrált chatbot úgy viselkedett, mint egy pszichopata.

Az utóbbi időszakban nagyot futottak a minden létező dolgot a '80-as években készült filmként ábrázoló videók is, nem kis részben egy demonflyingfox nevű, MI-ben utazó youtuber miatt. Két hete pedig szintén neki köszönhetően futott be egy még indokolatlanabb trend, amelyben negyven évvel ezelőtti filmszereplők helyett Balenciaga-modellekként élednek újjá a kedvenc karaktereink.

Az egész a Harry Potterel kezdődött, de azóta már a Star Warstól a Breaking Badig ezt is megcsinálták mindennel, a héten pedig hozzánk is elért, és rögtön lecsapott a magyar politikai elitre és a legnagyobb influenszerekre. A magyar verzió vizuálisan és hangban is elmarad egy kicsit a dripelő Harry Pottertől és Darth Vadertől, de amikor a bőrkabátos Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy „fashion fraction, satisfaction”, az bőven kárpótolja ezért az embert, még ha nem is a saját hangján teszi mindezt.

Ez a trend egyébként jóval érdekesebbnek tűnik a [bármi], de egy '80-as években készült dark-fantasy felütésű elődnél, egyrészt mert a karakterek most már beszélnek is, másrészt pedig mert a folyamatos pislogás és fejmozgatás miatt sokkal élethűbbnek érződnek. Ezek amúgy nem új technikák az MI világában: a deepfake hang már 2019-ben is feltűnt, nemrég pedig David Guetta miatt került megint szóba (és persze az akkor is emlegetett rengeteg Eminemes videó miatt is), utóbbit pedig már két éve is felkapták egy kis időre, amikor a családfakutatással foglalkozó MyHeritage elérhetővé tette a dolgot. Ha valaki még több ilyen videót akar nézni, az demonflyingfox csatornája mellett itt is találhat egy csomót belőlük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!