Egy hat évvel ezelőtti migránshíren pörög a kormánysajtó és Bayer Zsolt

2023. április 4. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

A migránsok elraboltak egy kisbabát az édesanyjától a szerbiai Obrenovácon – adta hírül hétfőn a Magyar Nemzet, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a szörnyű eset végighullámzott a kormánypárti propagandasajtón, megjelent az Origón és más helyeken is. Az esetről beszámolt a magyar közmédia híradója, amelynek stábja a helyszínen is forgatott. Itt egy, „az M1 stábjának nyilatkozó férfi” mondta el azt a kamerába, hogy egy fiatalasszonynak elrabolták a babakocsiját a benne lévő kisbabával együtt a menekültek. A kisbabát aztán tudomása szerint az út szélén hagyták, ahol az anyuka épségben megtalálta a csecsemőt.

A felháborító esetet Bayer Zsolt sem hagyta szó nélkül: „egy kisbabát raboltak el az édesanyjától ezek a kártékony, rohadt előemberek” – írta meg kifinomult stílusában a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett publicista.

A szándékos hírhamisítás egy dolog, itt valami másról van szó, amit tényellenőrzésnek hívunk, és hát ebben sem az évi 110 milliárd forintból működő közmédia, sem a fent felsorolt orgánumok, sem Bayer Zsolt nem szoktak jeleskedni.

A lényeg: ha történt ilyen egyáltalán, az sem 2023-ban volt, hanem hat évvel ezelőtt, 2017-ben – tudhatjuk meg a Délhír című szerbiai magyar portál cikkéből. Akkor több szerb újság és a belgrádi közmédia is beszámolt egy ilyen esetről. Az illetékeseket is megkeresték, de hivatalosan nem tudták megerősíteni, hogy valóban csecsemőt akartak-e lopni a menekültek.

Mindenesetre az óvintézkedéseket megszigorították a befogadó tábornál. 2017 februárjában Vladimir Cucić, a szerbiai menekültügyi főbiztos azt mondta: valakinek felelnie kell a helyzetért, akár annak, aki bűncselekményt próbált meg elkövetni, akár annak, aki megpróbálja egy ilyen híreszteléssel megzavarni a nyilvánosságot.

(Azt amúgy mi sem állítjuk, hogy minden nagyon jó és minden nagyon szép a déli határkerítés szerbiai oldalán. Riportunkat itt olvashatja erről.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!