Szijjártó Péter előre le akarta leplezni a holland köztévét, pedig Orbánt a Putyin-barátság vádjától is megvédték

2023. március 26. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Nem egészen világos, mit is akart leleplezni Szijjártó Péter külügyminiszter azzal, hogy a Facebook-oldalán előre közzétette a holland közszolgálati televíziónak adott interjúja hangfelvételét. Mint a posztjában írja „az adásba került anyagból az alábbi részeket kivágták, ezek helyére jöttek utólag felmondva azok a mondatok, mint »Magyarország Putyin jó barátja« és minden más, amit már megszokhattunk.” Ez alapján aztán több magyar portál is arról írt, hogy „manipulálták Szijjártó Péter interjúját”. Ezután maga Szijjártó tette közzé a holland tévé összeállítását magyar feliratokkal, de abból semmi ilyesmi nem derül ki azon kívül, hogy a jelek szerint a magyar külügyminiszter szeretné szerkeszteni a holland köztévé anyagait. A riport ugyanis bemutatja a különböző álláspontokat, Szijjártót többször hosszan idézik, és a végén tulajdonképpen még meg is védik Orbán Viktort a Putyin-barátság vádjától.

A riport elején elhangzik, hogy nem minden ország akar részt venni az ukrajnai fegyverszállításokban. Vannak az alkotmányuk szerint semleges államok és olyanok, mint Magyarország, amely nem akar fegyvereket szállítani. Elhangzik, hogy Magyarország a háború kezdete óta még inkább ellenáll Brüsszelben, mint korábban. Ez korábban sokszor megtörtént, de Brüsszelben egyre nagyobb irritációt okoz.

Ezután a stúdióban ülő műsorvezető azt mondja, nézzük meg, miért viselkednek így „Putyin barátai az EU-n belül”. Szijjártót Orbán Viktor hűséges katonájának nevezik, aki védi a magyar kormányfő konzervatív-nacionalista politikáját. Magyarországot az EU fekete bárányának nevezik, amelynek a jogállamisággal kapcsolatos konfliktusa miatt eurómilliárdos támogatást nem fizettek ki. Szijjártóról még elmondják, hogy jó kapcsolatot ápol orosz kollégájával Szergej Lavrovval, aki a háború előtt nem sokkal orosz Barátságért érdemrenddel tüntette ki a magyar külügyminisztert, és a háború kitörése óta is kétszer tárgyaltak.

A riportban ezután korrekt módon elhangzik, hogy Magyarország elítéli az orosz inváziót, de a fegyverszállításoknál rendszeresen ellenáll. Ezután maga Szijjártó Péter mondja el: azért nem szállítunk fegyvert, mert azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen, és csökkenteni akarjuk az eszkaláció minden lehetőségét.

A riporter ezután azt kérdezi a külügyminisztertől, hogy annak vajon mi lesz a következménye, ha az EU nem szállít fegyvereket Ukrajnának. Szijjártó válasza: az amerikaiak túlerőben vannak a fegyverszállításoknál, és amíg az amerikaiak fegyvereket küldenek, addig tudja Ukrajna folytatni a harcot.

A riportban ezután felidézik, hogy az amerikai nagykövet arra figyelmeztette Orbán Viktort: el kell szakadnia Oroszországtól és meg kell erősítenie kapcsolatát nyugati szövetségeseivel. Szijjártó erre azzal reagál, hogy nem vagyunk gyarmat, és ő azonnal kirúgná azt a nagykövetét, aki egy másik ország belpolitikai kérdéseiről mond véleményt. „Az Egyesült Államokkal szemben pozicionálja magát?” – kérdezi erre a riporter, amire Szijjártó azt mondja: szerinte az USA pozícionálja úgy magát, mint egy nem barátságos szövetséges velünk szemben, ellenfélként tekintenek ránk.

Az összeállításban Szijjártó azt is elmondja: nem erősítjük Oroszországgal a kapcsolatot, hanem párbeszédet folytatunk az oroszokkal, fenntartunk velük egy racionális együttműködést az energetika terén, ugyanis nélkülük fizikailag lehetetlen lenne ellátni az országot a szükséges mennyiségű energiaforrással. „Lehet, hogy az Egyesült Államokból vagy Hollandiából nézve ez nem igazán nyilvánvaló, de Oroszország a közép-európai valóság része” – mondja a magyar külügyminiszter.

A riporter azt is megkérdezi Szijjártót, akar-e változtatni Magyarország a jogállamisági feltételekkel kapcsolatos kritikák miatt. Szijjártó erre visszakérdez: min kellene változtatni? A holland riporter szerint a jogállamiságot, a bírók vagy a média függetlenségét érintő bírálatok miatt. Szijjártó erre azt állítja, szerinte Magyarországon sokkal jobb és sokkal szabadabb a média helyzete, mint bármelyik európai országban beleértve Hollandiát is. Szerinte Magyarországon a média sokszínű, ellentétben Nyugat-Európa nagy részével. Azt is elmondja: Magyarország az EU tagja akar maradni, de nem fogadja el az Európai Egyesült Államok eszméjét, csak az önállóságukat megőrző, egymással egyenrangú tagállamok társulását.

Az összeállítás végén a holland riporter még arról beszél, hogy Brüsszelben a politikusok növekvő aggodalommal figyelik az EU-val kapcsolatos magyarországi megközelítést. Nem tudják, miért tesz így Magyarország, ami egyszerűen csak ellenállni akar, és ezzel nem tudnak sok mindent kezdeni. Magyarországot azonban nem lehet kirakni az EU-ból, csak akkor, ha ezt az ország maga kéri. Elhangzik az is, hogy Magyarországnak a brüsszeli pénzekre nagy szüksége van, és Orbán Viktor itt elég rugalmasnak mutatkozik, egyáltalán nem olyan elvhű. A holland riporter végül „budapesti politikai szakértőket” idézve azt mondja: az elemzők szerint

Orbán Viktor nem is annyira Putyin-párti, hanem inkább Orbán-párti. Ő maga akar hatalmon maradni, Brüsszel-ellenes képet mutat magáról belföldön, és ez sok ember egyetértését váltja ki országában.

A holland tévé riportja itt nézhető meg:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!