Mikor éri utol Karácsony Gergely pártja Fodor Gáborét?

2023. március 13. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Mióta Gyurcsány Kisgömböc Ferenc úgy döntött, hogy ha már parlamenti választást soha az életben nem fog nyerni, legalább az ellenzéki térfelet leuralja, és folyamatosan gyűjti be magához a jobb sorsra érdemes – vagy magukat annak tartó – ellenzéki politikusokat, egyre nagyobb erővel feszít minket a kérdés, amit a címben is feltettünk. Igen, ez:

a Párbeszéd (hivatalos, de mostanában hanyagolt nevén Párbeszéd Magyarországért) párt mikor fogja méretében, taglétszámában és jelentőségében utolérni a Magyar Liberális Pártot?

Ami nyilvánvalóan egy lejtmenetet jelent – kiindulva abból, hogy két párt teljesen más utat járt be, és momentán is teljesen más helyzetben a magyar politikai paletta színes, zajos, izgalmas világában, hogy úgy mondjam.

A Magyar Liberális Pártot 2013-ban gründolta Fodor Gábor, az egyik rendszerváltó liberális párt, a Fidesz egykori alelnöke, a másik rendszerváltó liberális párt, az SZDSZ egykori elnöke. Miután liberális pártjai megszűntek – az SZDSZ létezni, a Fidesz liberálisnak lenni –, a nagy munkabírású, fáradhatatlan Fodor, a 21. századi magyar liberalizmus kéttüdejű motorja az MLP kilövésével igyekezett az eszmét életben és frissen tartani. A fáradozása nem volt átütő sikernek mondható, egy 2014-es, még korábbi szerkesztőségünkben nekünk adott interjúban a

Mondana most, csak ilyen játékos formában, öt vidéki vezetőt?

kérdésünk nagyobb zavarba hozta, mintha a franciaországi burkaviselés szabályait vagy saját miniszterségét kellett volna emberi jogi és neoliberális szempontból pro és kontra érvekkel értékelnie (hadd lőjem le a poént: „Biztos ha nagyon törném a fejem, eszembe jutnának még vidékiek”, zárta négy vidéki megnevezése után). A pártnak a fénypontján papíron hat-hétszáz tagja és egy parlamenti képviselője volt, most utóbbi nincs, előbbit a Wikipedia nagyjából százra saccolja, és hogy pontosabban lássunk a párt ügyeiben, azt nem könnyítette meg, hogy a Liberálisok.hu weboldal cikkünk írásakor éppen „Error establishing a database connection” választ adott.

A Párbeszéd ezzel szemben egy markáns ellenzéki párt, saját budapesti főpolgármesterrel – oké, ilyen Fodor egyik korábbi pártjának is volt –, azzal a Karácsony Gergellyel, aki az ellenzéki előválasztáson előbb miniszterelnökjelölt-jelölt volt, majd Márki-Zay Pétert támogatva komoly szerepet játszott abban, hogy Dobrev Klára nem lett miniszterelnök-jelölt.

Hogy Gyurcsány Ferenc azóta is dédelgeti-e a bosszúvágyat, vagy sem, ördög tudja. De az tény, hogy a Párbeszédből sorra szipkázza el a DK a tagokat, köztük olyan nagyobb neveket, mint a Párbeszéd-alapító és volt pártigazgató Kocsis-Cake Olivio, Kenéz István, a párt Pest megyei szervezetének addigi alelnöke, és olyan kisebbeket is, mint a most, hétfőn bejelentett igazolás, Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester. (Persze ne legyünk igazságtalanok, a DK a Momentumtól is csábított el politikusokat, például Déri Tibor újpesti polgármestert, igaz, a Momentumnak is voltak szerzeményei, míg a Párbeszédnek eddig nem).

A Párbeszéd tagjainak száma egyébként most hatszáz körül van – az összehasonlíthatóság kedvéért szintén a Wikipediát vettük alapul –, ami jóval meghaladja a Liberálisok százfős tagságát. Szóval Gyurcsányéknak még komoly munkájuk lesz azzal, hogy Karácsony Gergely pártját az MLP szintjére vigyék le – pláne, hogy a Párbeszédnek parlamenti frakciója, de még egy megyei közgyűlési tagja is van –, Fodor Gábort viszont vigasztalhatja: ha legközelebb névsorolvasásra vagy -felsorolásra kényszerül, sokkal rövidebb listát kell megtanulnia, mint Karácsonynak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!