Az infláció legyalulásának látványos útja: a trappista árának összeomlása Lábatlanon

2023. március 6. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ismerik azt a sztorit, hogy három bolt beszélget? Ez lenne az:

  • Aldi: No, srácok, akkor én március 1-től 20-23 százalékkal olcsóbban adom a sajtot, nesze nektek kilónként 3000 forint alatti trappista, hihi, ezt csináljátok utánam.
  • Lidl (kis elbambulásból feleszmélve): Hoppá, már a sajttal is kezded, nemcsak a vajjal? Hát jó, akkor én is vágok egyet, nem sajtkéssel, hanem árollóval. Legyen mondjuk 21-25 százalékos árcsökkentés, és akkor nálam is van kilónként 2990 forintos sajt, hehe.
  • Kisboltos Lábatlanon: Fogjátok meg a sörömet!
Fotó: Olvasói fotó
Fotó: Olvasói fotó

A fotót beküldő olvasónk megjegyzi persze, hogy ez az Ammerländer trappista sajt nem egy-, hanem háromkilós kiszerelésben kapható. De ez őt és ismerőseit nem zavarja: „Mindenki egész tömböket vesz, 3 kiló kb. 1 tömb. Mi is többször vettünk már” – írta a fotót kísérő levelében.

Persze ez mégiscsak azt jelenti, hogy egy tömbért még most is 6870 forintot kell fizetni (az árlevagdosás, ami olvasónk szerint nagyjából másfél hónapja kezdődött, tehát még 7770 forintos tömbönkénti árról indult), ami elriaszthatja azokat, akik csak egy kis sajtot akarnak venni. Ahogy egy kollégánk fogalmazott: „belefutottam ilyenbe a hétvégén… a nagy tömb majdnem hatezerre jött ki, visszatettem és vettem valami kisebb olaszt”. Ezzel együtt tény: ez a trappista ma majdnem 12 százalékkal olcsóbb, mint másfél hónapja volt.

A folyamatos árcsökkentés látványa amúgy igen jó érzéssel töltheti el az inflációt év végére egy számjegyűvé legyalulni tervező kormányfőt – hogy ennek az ígéretnek amúgy mi a bökkenője, arról itt írtunk –, de a vevők elgondolkodhatnak: mi lehet a baj egy olyan termékkel, amit folyton egyre olcsóbban és olcsóbban kínálnak?

Az árán kívül amúgy nagy valószínűséggel semmi. Ezt az Ammerländer sajtot ugyanis Észak-Németország első, 1885-ben alapított tejtermelő szövetkezete, a Molkerei Ammerland gyártja és forgalmazza, amely vállalat mára az egyik legnagyobb európai sajtgyártó cég, termékeit mintegy ötven országban forgalmazzák. Magyarországon a kisebb boltok mellett a Metróban, az Auchanban és a Reál hálózat üzleteiben is kaphatók ezek a nagyobb kiszerelésű sajtok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!