Óriáshold kelt fel az Erzsébet-kilátó mögött

2023. március 2. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

Olvasónk, Beinrohr László küldött videót arról, ahogy a János-hegyi Erzsébet-kilátó mögött felkúszik az aránytalanul nagyra nőtt Hold. A felvétel még 2023. február 5-én készült, nem sokkal naplemente után, 16:50 és 17:00 között, telihold idején. Ez az időzítés lehetővé tette, hogy a Hold fényesen látszódjon, de a környezet se legyen teljesen sötét. A Hold erős sárga színe annak köszönhető, hogy ebben az időpontban alacsonyan járt az égen.

A videó különlegessége még, hogy nincs felgyorsítva: ez látszik a videón szereplő emberek mozgásából, és ahogy lobog a zászló. A módszer nem számítógépes torzítás, hanem optikai. A felvételről nem nyilvánvaló, de több mint 4 km távolságból készült Budakeszi határából. Ehhez nagy fókusztávolságú távcsőre volt szükség, ami tulajdonképpen jelentős nagyítást jelent, ez tette lehetővé, hogy a kilátó ennyire kitöltse a képet, és egyúttal a mögötte kelő Hold is nagynak látszódjon. Erről az „optikai trükkről” már többször láthattak fotót Lászlótól.

Mivel ilyen nagyítással készült a felvétel, ezért a Hold járása is jól érzékelhető valós időben is. Ez azért hat furcsának, mert többnyire nem tudjuk mihez viszonyítani mozgását az égen. A kelő Hold Magyarországon mindig keleti irányból emelkedik felfele, hogy végül nyugaton bukjon a látóhatár alá.

„A felvételt több ok miatt is nehéz volt elkészíteni: az időzítés mellett a helyszínt is pontosan ki kellett számolni, mert akár csak 30 méteres eltérés meghiúsította volna a koncepciót. A kiváló, hidegfront utáni tiszta égboltnak és a jó minőségű optikának köszönhetően kivehetők nemcsak a kilátó egyes látogatói, de ruhájuk színe is, csakúgy mint az épület kövei és rácsai, a fák egyes ágai, de a hegyvidéki önkormányzat zászlója mellett a széltől tépázott magyar lobogó is. A téli időpont külön szerencsés, mert a hegytetőn jól átláthatók az egyébként sűrű lombbal borított részek, a fák között futók és gyaloglók.

A készítés körülményei mellett a videó feldolgozása is kihívást jelentett. Több mint 300 gigabájt nyers, 4K felbontású felvétel készült, aminek jó minőségű feldolgozásához külön szoftverre volt szükség. A videót erősen ajánlott teljes képernyőn nézni, nagy felbontásban, hozzá tetszőleges zeneszámmal, de csendben is élvezhető. A türelmetlenebbek felgyorsíthatják a videót lejátszójukban” – mondta Beinrohr László.

A Hold sárga színe ugyanazért sárgás, mint amiért a kelő vagy nyugvó Nap sárgul vagy vörösödik. Érdekesség, hogy a Hold felső pereme kékes színű, az alja narancsszínű – ez nem a felvétel hibája, hanem a légkör fényszóró hatásának köszönhető, és az alacsonyan járó Hold esetében tűnik fel igazán.

Az élesebb szeműek egy drónt is észrevehetnek, ami a torony felett repül a videó elején. Még az is látszik, hogy az irányítója a drónt beveszi a kilátóban.

Beinrohr László civilben kutatóbiológus, és az ilyen nehezen kivitelezhető, tervezést igénylő fotók készítése a hobbija, további fantasztikus képeit pedig itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!