2023. február 26. – 13:30
frissítve
Egy emberként hördült fel a szerkesztőség vasárnapi ügyeletet vivő része, amikor megláttuk olvasónk fotóját. A kép a Sparban készült, tenyérnyi gyümölcssaláták vannak rajta, elsőre (és talán másodszorra is) viccesnek tűnő árcédulával, persze csak annak, aki szeret az ilyenen nevetni.
A képen ugyanis az látszik, hogy a SanLucar bogyós mix kilója 16 400 Ft, így a 170 grammos kiszerelés 2790 forintba kerül, ugyanennyit kérnek az ananász-kiwi-eper mix 190 grammjáért.
A közös hörd után megfogalmazódott bennünk a kérdés, mi kerül egy tenyérnyi gyümölcsön 2-3000 forintba?
Mivel tanulságos érveket vágtunk egymás fejéhez pro és kontra is, arra gondoltam, megosztom ezeket olvasóinkkal.
Mellette:
- 1. eleve eper, nézzél mar ki az ablakon a hóesésre, mit vársz?
- 2. ezekkel foglalkozni kell, meg kell mosni, fel kell vágni, egybe kell rendezgetni
- 3. bio, organic, fenntartható, stb.
- 4. drágának tűnhet, de egy ananásznak a bő fele megy a kukába
- 5. egy gyümölcs önmagában hetekig elállhat a pulton, ezeket elég gyorsan ki kell dobni
- 6. teljesen valós vásárlói igényt elégít ki, ha megkívánok egy gyümölcssalátát, nem állhatok 3 kiló sáros nyers gyümölccsel a szatyromban a hóesésben a bolt előtt, amit aztán az irodában pucolgathatok
- 7. gyakran féláron lehet kapni az aznapi lejáratúakat.
Ellene:
- 1. eleve az ára, hol élnek, mire gondoltak?
- 2. ezeket elég gyorsan ki kell dobni, biztosan a kukában landol egy jelentős része
- 3. az elhibázott brüsszeli szankciók miatti infláció lehet a ludas, ugyanezeket külföldön fele áron lehet kapni
- 4. nem tűnik túl zöld megoldásnak, honnan érkeznek ezek a gyümölcsök?
- 5. az ára
- 6. az ára
- 7. és az ára.
A SanLucar céget amúgy 1993-ban hozta létre Stephan Rötzer Valenciában, hogy minőségi gyümölcsöket forgalmazzon. A cég azóta eléggé kinőtte magát, 30 országban van leányvállalata, a minőséget pedig tanúsítványok tucatjai bizonyítják, a biogazdálkodásból származó gyümölcsöket adalékmentesen dolgozzák fel, a salátába valókat kézzel vágják össze.