Fél évszázad után találták meg egy amerikai katona dögcéduláját a vietnámi rizsföldeken

2023. február 19. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Larry Hughes tizedes 1966-ban, Vietnámban, Da Nangnál veszítette el a dögcéduláját. A vietnámi háború alatt az amerikaiaknak légi támaszpontjuk volt a városban.

Tavaly októberben a volt virginiai szenátor, Kim Webb, és a Notre Dame egyetem professzora, Michael Desch egy diákcsoportnak mutatta meg a történelmi helyszínt, és amikor egy repülőgép-futópálya mellett voltak, egy helyi ember ment oda hozzájuk, és azt mondta, hogy a rizsföldeken az utóbbi években hat amerikai dögcédulát találtak. Az egyik ott volt nála a kulcstartóján. Odaadta az amerikaiaknak, hátha vissza tudják juttatni a tulajdonosának, írja a floridai Fox13.

Webb utánajárt, és kiderítette, hogy Hughes már meghalt, de a fia és a testvére is élnek Inglis városban, Floridában. „El sem hittem. Olyan volt, mintha visszautaztunk volna az időben”, mondta a volt katona testvére, Patricia Hughes Prickett a megkeresésről. A családtagok a Pentagonba utaztak, ott kapták vissza a kis fémlapkát. Prickett azt mondta, mindig is büszke volt a testvérére, és örül, hogy most elismerték a férfit. Azt is nyilatkozták, hogy ez az egész, hogy egy egykori ellenséges területről, a világ másik feléről kapták vissza a dögcédulát, minden embernek egy tanítás. „Utálta egymást a két fél, és nézzék, milyen közel kerültek most egymáshoz, milyen gyorsan tudsz barátságot, köteléket építeni”, mondta Carl Hughes.

A már elhunyt exkatona a családja szerint nem nagyon beszélt Vietnamról, viszont állandóan az volt az érzése, hogy a társadalomban nem mindenki értékeli a háborúban tett szolgálatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!