Egy jó kis vajat 985-ért? 500-zal drágább lett, maradhat?

2023. február 6. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

Ma jelent meg az a cikkünk, amelyben hírt adtunk arról, hogy az Aldi egy 20 százalékos árcsökkentéssel lejjebb vitte három saját márkás vaja árát (ebből kettő 82 százalékos, egy 60 százalékos, hogy utóbbit mennyire illik valójában vajnak nevezni, abba ne menjünk bele). Ennek apropóján megnéztük, hogy más magyar kiskereskedelmi üzletekben hány forintba kerülnek a 82 százalékos vajak (és igen, a 60 százalékosak).

Cikkünk egyik mondata, miszerint „a legolcsóbb 200 grammos, 82 százalékos vaj az Auchannál a Parmareggio vaj 1499 forintért” felkeltette lapunk olaszországi ügyekben oly jártas munkatársának a figyelmét. Felpattant hát, és a közelében lévő Eurosparban – ez olyasmi méretű, mint nálunk a nagyobb, de még nem az Interspar méretű Sparok – rá is lelt a cikkben megnevezett vajra.

Amelyet történetesen 2,5 euróért, vagyis a ma éppen megrogyott forintárfolyamon átváltva is körülbelül 985 forintért lehet megvenni ebben a 200 grammos kiszerelésben (394 forint/euróval átváltva). Frissítés: A vaj ilyen csak február végéig kapható, de – mint arra olvasónk, Gábor felhívta a figyelmet – ha nem a viszonylag drága Sparban, hanem az olcsóbb Coopban vennénk, ott akció nélkül is 2,78 euró, tehát nagyjából 1100 forint.

Forrás: Eurospar, Ragusa – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc
Forrás: Eurospar, Ragusa – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

A magyar ára pedig valóban 1499 forint a hipermarketként az átlagos kiskereskedelmi árszinten olcsóbb Auchanban. Ez kicsivel több, mint másfélszerese, egészen pontosan 1,52-szerese az olaszországi árnak.

Persze lehet azt mondani, hogy na ja, de hát Olaszországban „házon belül” van a parmai vaj, hozzánk meg hét határon át (na jó, kettőn) el kell szállítani. Csakhogy Ragusa és Parma távolsága a legrövidebb úton 1328 kilométer, míg Budapest és Parma távolsága 936 kilométer – a különbség szintén nagyjából másfélszeres (1,42-szeres), csak pont ellenkező előjellel.

Ráadásul az Auchan Parmareggiója még olcsó is. Legalábbis magyar viszonylatban, ha megnézzük a Shoppy.hu-n, hogy a másik két helynek milyenek az árai, ahol most kapható (a Tescóban éppen nem, a Metro árait pedig csak regisztrált felhasználók láthatják – bár ezen az online vásárlási oldalon 1519 forintos metrós árat találni). Mint látszik, a Kifli.hu-n nincs nagy különbség, de a Foodpanda shopjában az olaszországi árnak nagyjából kétszerese ez a 200 grammos olasz vaj.

Ja, és ugyanennek a 82 százalékos vajnak a 100 grammos változata 1,19 euró, ami a mostani árfolyamon nagyjából 460 forint. Mint a körképünkből látszott, nálunk a 60 százalékos „vajak” kerülnek 465-499 forintba ilyen kiszerelésben. Persze annak fényében, hogy már decemberben elérkezett az a pillanat, amikor egy vaj kilónkénti ára elérte a 10 000 forintot, igazából nincs is mit csodálkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!