Montreal legjobb étterme a Le Nouveau Duluth, de ide nem azért lehetetlen bejutni, mint a többi ilyen helyre

2023. február 3. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a város, de talán Kanada, sőt, az egész világ egyik legmagasabbra értékelt vendéglője volt a Tripadvisoron a Montrealban lévő Le Nouveau Duluth. A hely hihetetlen hírnévnek örvendett: a vendéglátóhelyeket összehasonlító és értékelő honlapon és alkalmazásban szinte egyedülálló módon csak ötcsillagos értékelést kapott, abból sem csak néhányat, hanem 85-öt.

A világ legjobb éttermeibe köztudottan nehéz asztalt foglalni, de a montreali Le Nouveau Duluth konyháját megkóstolni vágyóknak különösen nehéz dolguk lesz – írja a helyről a Guardian. Méghozzá azért, mert a város 3678 étterme közül első helyre rangsorolt vendéglő, aminek a menüje a weboldalon található vélemények szerint minden képzeletet felülmúl, valójában nem létezik.

A kanadai CBC News nyomozta ki, hogy az étterem és így mind a 85 ötcsillagos értékelése teljes egészében kitaláció. Azon a helyen, a Duluth Avenue és a St-Denis Street sarkán, ahol az étteremnek lennie kellene, áruházak vannak, és minden üzletben minden kereskedő zavarban volt, amikor megkérdezték, hol található a híres étterem.

A Tripadvisor azóta már törölte a hely oldalát, de az internet nem felejt – így nézett ki Montreal nem létező étterme fényképeken. Amúgy nem túl jól, egy komor belső tér, egy kis bárpult, kanapé, bárszékek – komolyan elhinné bárki is, hogy ez bármilyen város legjobb helye lenne?

Az étterem törölt Tripadvisor-oldala
Az étterem törölt Tripadvisor-oldala

De akinek sem a látvány, sem a százszázalékos értékelés nem volt gyanús, annak az már tényleg túlzásnak tűnhetett, hogy a Le Nouveau Duluth szinte végtelenül kínált mindent: a strand közelségét, boyszolgálatot, privát és svédasztalos étkezést, élőzenét, játszóteret és drive-through lehetőséget egyaránt. Ilyen hely, nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a világon sehol, talán még Felcsúton sincs!

Az eset a Guardian szerint „rávilágít a felhasználói visszajelzésekre támaszkodó oldalak manipulálhatóságára, valamint az éttermi értékelések általános homályosságára”. A helyzet ráadásul az elmúlt években semmit nem javult – ez abból derül ki, hogy a montreali ráadásul még csak nem is a világ első kamu étterme volt.

Szintén a Tripadvisor égette meg magát 2017-ben a londoni The Shed at Dulwich nevű hellyel. Azt a kamu éttermet egy kerti fészerben „alakította ki” egy Oobah Butler nevű újságíró a Vice magazin számára, és a Tripadvisoron London legjobban értékelt étterme lett, mielőtt a listát törölték. Arról az esetről a Washington Postnak ebben a cikkében olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!