Szeplőtelen fogantatás helyett gibbon-gloryhole állt a rejtélyes japán majomvemhesség mögött

2023. február 2. – 13:51

Szeplőtelen fogantatás helyett gibbon-gloryhole állt a rejtélyes japán majomvemhesség mögött
Momo és csemetéje – Forrás: A kudzsukusimai Mori Kirara állatkert / morikirara.jp

Másolás

Vágólapra másolva

Két évig nem találtak megoldást arra a rejtélyre a kudzsukusimai Mori Kirara állatkert dolgozói, hogy hogyan eshetett teherbe Momo, az akkor 12 éves fehérkezű gibbon, ami pár nélkül, hímektől elzárva élte az életét.

A rejtély megoldásához muszáj volt DNS-tesztet venni az állattól, a kismajomtól, és az összes potenciális apától, de Momo olyan harciasan védte a gyermekét, hogy az állatkert dolgozói nehezen fértek hozzá. De miután sikerült a mintavétel, hamar megoldódott a turpisság: a gyereket a 34 éves gibbon, Ito nemzette.

A probléma csak az volt, hogy egészen pontosan hogyan. Az állatok ugyanis sosem voltak ugyanabban a térben, és csak felváltva kerülnek a nézőközönség elé az állatkertben. Igen ám, csak kiderült, hogy az életnek, vagy Itónak, vagy Momónak, esetleg egy rejtélyes jóakarónak sikerült egy kilenc milliméter átmérőjű nyílást faragni azon az elválasztón, amit a kifutón a két állat területe közé raktak.

Sajnos nem találtam pontos adatot, hogy milyen vastagságú egy gibbon pénisze, bár a saját mentális egészségem és a célzott reklámok kordában tartása miatt nem állítom, hogy mélyre mentem a keresési találatok bugyrában. De tiszteletre méltó teljesítmény, hogy a hímnek sikerült egy ekkora lyuk segítségével mindenféle násztáncot helyettesíteni. Az állatkert szóvivője szerint a gibbonok a természetben kinézet, társasági viselkedés, és hangok és énekek alapján választják ki a párokat, az állatkert pedig mindig próba-szerencse módra próbálta összeereszteni a potenciális társakat. Lehet, hogy ez mind csak mese, és az a fontos, hogy mi látszik a másikból egy kilenc milliméter átmérőjű, az emberi társadalomban csak gloryhole-nak nevezett nyíláson.

A gibbon-gloryhole viszont csak egyszer használatos volt, az állatkert lecserélte az elválasztót egy olyanra, amin nincsen semmilyen nyílás. Remélik, hogy nemsokára egy fedél alá tudják majd terelni Momót, Itót, és a csemetét.

(Vice)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!