Nagy István: Nem szorulunk rá a kukacevésre

2023. február 2. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Zsírban, házi pálinkában, pirospaprikában fürdő nép a miénk, így éltek eleink, és vigyék ezt örökül gyermekeink is. Hajnali disznóvágás ünnepére lelküket öltöztessék aranyba, hajukat mossák át illatos rozmaringos vízzel, arcukat tisztítsák a patak friss vizében – de rovart, kukacot ajkukba bé ne tegyenek. Jó,

nem egészen így fogalmazta meg Nagy István agrárminiszter, de a lényeg, hogy magyar embernek nem kell kukac.

A fentieknél sokkal hosszabban fejtegette ezt a Facebookon közzétett videóban, hogy Brüsszel egyre több rovarfaj esetén ad engedélyt az étkezési célú forgalmazásra, „ami azt jelenti, hogy veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokásaink”. A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain.

A magyar emberek nem akarnak rovarokat enni, és sem élelmiszer, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani sem az országban, sem az egész Európai Unióban.

Dicsérte ezután a magyar gazdákat, hogy nekik köszönhetően sok megfelelő alapanyaggal rendelkezünk, ezért:

Nem szorulunk rá a kukacevésre.

Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat is megőrizzük, ezért a kormány nemzeti hatáskörben lép, és egyedi jelölést ad ezeknek a termékek. Megvédik a családokat, a gasztronómiát is, mondja Nagy.

Amúgy én nem vagyok nagy rovarfogyasztó, már amennyiben az alkalmi kamikaze muslincákat nem számítjuk ide, és a hűtőben olykor megetetett lisztkukacokat sem magamnak, hanem a hörcsögnek tartogatom. Vannak viszont sokkal bátrabb kollégáim, akik már kipróbálták receptekben, hogy önöknek ne kelljen, itt írtak róla:

A Fidesz szerint a bogárevés maga a sötét liberális jövő – nekünk vásárolni, főzni és enni is kihívás volt.

Erről a hírről angol nyelven is beszámoltunk a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!