Az állami hatóságok munkatársait megihlette a Himnusz

2023. január 23. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Tegnap 200 éves lett a Himnusz, ennek apropóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös szavalásra buzdította a magyarokat. A felhívásra az állami hatóságok munkatársai egyszerre ugrottak fel, dobtak el mindent, adóbevallást, Petri-csészét, gumibotot, és már forgatták is a nemzeti költemény születésnapját ünneplő videókat. A bürokrácia szürke hétköznapjaiból pár percre nem árt kiszakadni: ezt bizonyítják az alábbi felvételek is. Kreativitás, nemzeti érzelmek és persze elhivatottság – ezek jellemzik a hatóságok Himnusz-előadásait.

Akik mindig dolgoznak

Évforduló ide vagy oda, a rendőrségnél az év minden napján keményen folyik a munka. A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök ezért kettőt egy csapásra felkiáltással egyben a tevékenységeiket is bemutatják a videóban: forgalmat irányítanak, rendőrautóban járőröznek, határkerítésnél felügyelnek, géppuskával gyakorlatoznak, ujjlenyomatokat rögzítenek egy tetthelyen, baleseti helyszínen nyomokat jelölnek, és kutyát tréningeznek. Mindeközben természetesen elszavalják a Himnusz első versszakát is.

A lázadók

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felső vezetése és munkatársai kicsit csavartak a formán: hiába szól végig a háttérben az Erkel Ferenc-féle megzenésítés, az intézet dolgozói nem énekelnek, hanem szavalnak. Így aztán terjedelmes hatásszünet keletkezett két sor között, amit az OGYÉI kreatív munkatársai arra használták ki, hogy a vágóprogram összes effektjét leteszteljék és prezentálják a rövidke videóban. Filterek, áttűnések, hirtelen vágások, be- és kisétálások, és persze az elmaradhatatlan zárókép: az elszánt munkatársakból kirakott 200-as szám. Viszont hiába a fantáziadús megoldások, az OGYÉI dolgozói is csak az első versszakig jutnak el.

A legkitartóbbak

Nem úgy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik ismét bizonyították, hogy nemcsak a halandó ember számára értelmezhetetlen űrlapokat tudják rezzenéstelen arccal órákon keresztül dekódolni, de a Himnuszt is el tudják szavalni az elejétől a végéig. Le a kalappal a NAV munkatársai előtt! Szép, pontos, hiánytalan – mint egy jó adóbevallás.

A Himnusz születésnapja egyben a magyar kultúra napja is, ebből az alkalomból ökumenikus istentiszteletet tartottak Szatmárcsekén, amin Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, és azt mondta: ugyan „hibáink, fogyatékosságaink számosak”, az a kérdés, hogy mit kezdünk ezekkel. „Térdeljünk le a focipálya közepén, döntsük le nagy elődeink szobrait, vagy tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat? Hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják ás átírják a magyarok történelmét?” Orbán szerint Kölcsey más választ ad erre, és itt idézte a Himnuszt: megbűnhődte már e a nép a múltat s jövendőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!