Egy 23 éves Toyota-motor hajtja a tálibok „szuperautóját”

2023. január 23. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

Egy egészen érdekes autóról készült képek és videók járták be az internetet az elmúlt napokban-hetekben: az Entop által készített Mada 9 „szuperautóra” az Afganisztán fölött az irányítást visszanyerő tálib vezetés büszkeségeként hivatkoznak, azt remélve, hogy az autó nagy népszerűségre tesz szert, és messze földre hírét viszi az afgáni mérnökök tudásának. Így nyilatkozott a Mada 9-et tervező Mohanmad Riza Ahmadi is, aki szerint az autó „egy nagykövet lesz, végighajt Afganisztánon, és a tudás értékét közvetíti az embereknek.”

Ebben a közvetítendő tudásban 5 év tervezőmunka van, ami mögött az Entop cég mérnökei mellett az Afganisztáni Műszaki Szakképző Intézet diákjai is megtalálhatók. A bemutatóvideó alapján is láthatóan propagandaeszköznek szánt „szuperautóról” viszont sok minden más nem ismert, nem tudni, hány kiló, milyen végsebességre képes, mekkora a gyorsulása, tervezik-e gyártani, ha igen, mikor és mennyiért lehet majd megvenni.

Pár kisebb, árulkodó információmorzsa viszont van. Például, hogy az autó merevítővázán szénszálas kasztni található. Vagy hogy a videókban minimális mozgást végző Mada 9-et egy 2000-ben gyártott Toyota Corolla motorja hajtja, ami úgy lett módosítva, hogy „gyorsítás esetén képes elegendő teljesítményt” leadni. A végcél viszont az, hogy a 23 éves Toyota-motort idővel elektromos hajtásra cseréljék majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!